GÖKTE İŞLENEN İLK GÜNAH

GÖKTE İŞLENEN İLK GÜNAH

GÖKTE İŞLENEN İLK GÜNAH

Haset başkalarının sahip olduğu bir nimeti, mevki ve makamı, üstün sayılan bir vasfı çekemeyerek, onun din kardeşinden alınmasını ve yok olmasını istemektedir. Haset, dilimizde kıskançlık ve çekememezlik olarak ifade edilir. Kıskançlık yani haset, insanları mutsuz ve huzursuz eden manevi bir hastalıktır. Bu ateşe gönlünü  kaptıran kimse hem kendi rahatını bozar, hem de başkalarını rahatsız eder, hem de Allah?ın takdirine rıza göstermediği için günahkâr olur. Yüce rabbimiz Kur?an-ı Kerim?inde, sevgili peygamberimiz de hadis-i şeriflerinde mü?minlerin birbirlerine haset etmelerini yasaklamaktadır.

Haset, küçük düşürücü huyların en iğrenci ve niteliklerin en aşağılık olanları arasında yer alır.

İnsan için ahlaki sapmaların en zararlılarındandır. Bunun için Yüce Allah, hasetçinin şerlerinden korunmak için kendisine sığınılmasını istemiştir:

 ?De ki: ?Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.? (Felâk 1-5)

Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Zandan sakınınız. Çünkü zan (yersiz itham), sözlerin en yalan olanıdır. Başkalarının konuştuklarını dinlemeyin, ayıplarını araştırmayın, birbirinize karşı öğünüp böbürlenmeyin, birbirinizi kıskanmayın, kin tutmayın, yüz çevirmeyin. Ey Allah`ın kulları! Allah`ın size emrettiği gibi kardeş olun. (Buhârî, "Edeb", 57 )

Müslüman müslümanın kardeşidir: Ona haksızlık etmez, onu yardımsız bırakmaz, küçük görmez. (Göğsüne işâret ederek) Takvâ buradadır, takvâ buradadır!? "Kişiye, müslüman kardeşini hor görmesi kötülük olarak yeter. Müslümanın her şeyi, kanı, namusu ve malı müslümana haramdır. ? "Şüphesiz ki Allah, sizin bedenlerinize, görünüşünüze ve mallarınıza değil, kalblerinize kıymet verir. " Müslim, Birr 30

Hasetçi insan, haset ettiği sürece üzüntüden, stresten ve kederden kurtulamaz. Kıskançlığı içini kemirir, kötü düşünceleri, hilesi kendisine zarar vermeye başlar.

Rasulullah buyurdu ki: ..bir kulun kalbinde imanla hased bir araya gelmezler."(Müslim, İmâret130)

 

İslâm ahlâkçıları hasedin genellikle aralarında meslekî, iktisadî, ilmî, siyasî, sosyal, medenî İlişkiler bulunan insanlarda baş gösterdiğini belirtirler

Âlimler ilgili âyet ve hadislere dayanarak, ayrıca psikolojik ve sosyal zararlarını göz Önüne alarak, belirtilen olumsuz anlamıyla hasedi haram kabul etmişlerdir.

Haset İblîs`in Âdem`i kıskanmasına benzediğinden şeytanî bir huydur. İblîs`in Âdem`i kıskanması "gökte işlenen ilk günah", Kabil`in Hâbil`i kıskanması "yerde işlenen ilk günah"dır.

Selam ve dua ile?



Anahtar Kelimeler: 0