GEREKİRSE SORUŞTURMA!

GEREKİRSE SORUŞTURMA!

Sayıştay, TCDD`nin 2012 faaliyetleri üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda çarpıcı tespitlere ulaştı. Hazırlanan 2012 raporunda bazı firmalarla ilgili inceleme yapılması ve gerekirse soruşturma başlatılması talep edildi. Söz konusu raporda 2012?de ihales

Sayıştay, TCDD`nin 2012 faaliyetleri üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda çarpıcı tespitlere ulaştı. Hazırlanan 2012 raporunda bazı firmalarla ilgili inceleme yapılması ve gerekirse soruşturma başlatılması talep edildi. Söz konusu raporda 2012’de ihalesi yapılan Yerköy – Sivas arası Demiryolu Projesi alt yapı işinin de incelenmesi talep edildi.

Sayıştay`ın TCDD 2012 raporunda, aralarında 17 Aralık operasyonlarından sonra yapılacağı söylenen ikinci dalga operasyonlarda adları geçenlerin de bulunduğu bazı firmalarla ilgili tespitler yer aldı.

Sayıştay birim fiyatlı ihalelerde sınır değerin üzerinde bulunan teklifler değerlendirilirken, yaklaşık maliyete göre bazı iş kalemleri için verilen aşırı düşük veya yüksek tekliflerin sorgulanamamasının neden olduğu aksaklıkların ve kamu ihale mevzuatının uygulamasından doğan diğer sorunların yasal düzenleme çalışmalarında değerlendirilmesi için ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulmasını istedi.

Sayıştay bu konuda, "TCDD tarafından önemli yatırım projeleri yürütülmekte ve bu alanda yoğun bir çalışma içine girilmiş olmakla birlikte, bir kısım yapım işlerinin başlangıçta sağlıklı verilere dayalı iyi hazırlanmış projelerle yürütülmemesi sonucu, proje maliyetlerinde ve işin yapım sürelerinde yüzde 100`ün üzerinde maliyet artışları ve 2-4 kat süre uzatımları meydana geldiği görülmektedir.

Gerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü`nce, gerekse TCDD tarafından hazırlanan veya hazırlattırılan kesin projelerin ise kimi zaman kesin proje niteliği taşımaması, ihaleden sonra kapsamlı değişikliklere gidilmesi, ihalelere gerçek metrajlar üzerinden çıkılmaması, yaklaşık maliyetlerle, sözleşme bedelleri ve gerçekleşen proje maliyetleri arasında önemli farkların ortaya çıkması yapım işleri ile ilgili başlıca sorunlar olarak görülmektedir" açıklaması yaptı.

-İNCELENMESİ "GEREKİRSE SORUŞTURULMASI" İSTENENLER-

Sayıştay şu konuların TCDD Genel Müdürlüğü`nce tüm yönleriyle ya yeniden değerlendirilmesi ya da "incelettirilmesi, gerekirse soruşturulması" tavsiyesinde bulundu:

-2008 yılında 840 milyon TL`ye ihale edilen ve 2010 yılında sözleşme bedeli kadar iş yapılmak suretiyle tasfiyesine karar verilerek ikmal ihalesi yapılan Ankara-Sivas Demiryolu Projesi Yerköy-Sivas arası altyapı işinde, yüklenicinin 2012 yılı iş programına göre yapması gereken ve yaklaşık maliyete göre daha düşük birim teklif fiyatı vermiş olduğu güzergah ve ariyet kazısı ile güzergah dolgusu iş kalemleri yerine, sözleşme kapsamı dışına çıkarılan ve yaklaşık maliyetine göre daha yüksek birim teklif fiyatı vermiş olduğu tünel imalatlarını Tcdd`nin uyarılarını dikkate almadan ve yapı denetimi olmaksızın, teknik nedenler ileri sürerek devam ettirmesinin ve imalatlar bittikten sonra yüklenicinin talebi üzerine Tcdd tarafından müşavir firmaya yapı denetimi yaptırılarak işin uygunluğuna karar verilmesinin Yapım İşleri Genel Şartnamesine aykırılık teşkil ettiği, ayrıca 9,2 milyon TL tutarındaki söz konusu tünel imalatları işinde, ikmal ihalesinde oluşan fiyatlara göre Tcdd aleyhine 5,2 milyon TL fark oluştuğu dikkate alınarak, bu konudaki iş ve işlemlerin Tcdd Genel Müdürlüğü`nce tüm yönleriyle yeniden değerlendirilmesi,