FIRSAT DEĞİL GERÇEK

FIRSAT DEĞİL GERÇEK

Başlığımız tahıl koridorunun düşündürdükleri ama biz buna gıda koridorunun düşündürdükleri desek yanlış olmaz. Sadece tahıl mı? Tahıldan, yemeklik sıvı yağın teminine ve ülke ekonomilerinde oluşturduğu etkiye bakarsak çok da yanlı

Rus-Ukrayna savaşı gösterdi ki gıda krizi geleceğin yatırım yapılması gereken endüstrilerden en önemlisi. Rus ve Ukrayna buğdayına mahkum olmuş dünyada Türk buğdayının alabildiğine üretilip stoklanması ve pazarı ele geçirme fırsatı mutlaka değerlendirilmelidir. 

Uzay filmlerinde tabletler veya haplarla karın doyurma, insanın ihtiyaç duyduğu gıda ve enerjiyi haplarla giderme çağına henüz erişemedik. İnsan; telefonsuz,  teknolojisiz yaşar ancak gıdasız yaşayamaz. Pandemi döneminde içe kapanan toplumların kendi ihtiyaçlarını kısa ve tez zamanda karşılayabilmelerinin ne kadar zor olduğuna şahit olduk. 

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin; gıda kıyametine sebep olacağı bilim adamları tarafından dillendiriliyor. Buna yönelik ise kıyamet depolarında tohum bankaları, tohum kasaları oluşturuluyor. Yakın ve uzak coğrafyamız bu gelişmeleri dikkatle takip edip tedbirler alırken bizim kayıtsız kalmamız kabul edilemez. Başta tahıl ürünlerinde ata tohum ve bunlara dair rezervler oluşturulmalı ve çiftçilere gerekirse faizsiz destekler verilmeli. Ülkemizin tahıldan ayçiçeğine, pirince, bakliyata her türlü temel gıda ve endüstriyel bitki üretimine uygun bir coğrafyası var ve bitki haritalarımız mevcut. Kurumlarımız tarafından yıllardır üretim, tüketim, ihracat, ithalat istatistiklerinin tutulduğu ise bilinen gerçek. İyi bir planlama ve organizasyon ve ayrıca teşvikler ile üretim patlaması yapılıp stratejik üstünlük ele geçirilebilir. Tarımsal Üretimin alt yapısı bir an önce tesis edilmeli, yerli ve milli gübre imalatı yapılmalı, endüstriyel bitkilerdeki sulama teknolojileri geliştirilmeli. Tarıma elverişli bütün alanlar kullanılmalı. Bu sayede köyden kente göç engellenmiş tarımsal kalkınmadan elde edilecek gelirlerle; eğitime, sağlığa, geleceğe, teknolojiye, savunma sanayine kaynak yaratılmış olunur.
Konya ve Sivas gibi TAHIL AMBARI şehirlerin; tahıl ve tahıla dayalı sanayilerinin geliştirilip gelecekte yaşanacak gıda krizinde çözüme yönelik önemli rol üstlenecek merkezler haline getirilmesi kaçınılmaz stratejik bir hamledir. Anadolu'nun tahıl için eşsiz zengin toprakları ki bunlar arasında SİVAS parlayan bir yıldız haline getirilebilir.Tahıl ve tahıla dayalı yan sanayinin en kolay gelişeceği ilimizin SİVAS olduğunu görmemek körlükle izah edilebilir ancak.
Yolu Cennet Vatanın ve Türk Milletinin refah ve kalkınmasından geçen herkese selam olsun  Kaygısı bu necip millet olan herkese selam olsun…



Anahtar Kelimeler: FIRSAT DEĞİL GERÇEK