FERİDUN YAYA İLE CUMHURİYET EMİN ELLERDE

FERİDUN YAYA İLE CUMHURİYET EMİN ELLERDE

2008 yılında ilimizde yapılan VURGUN 58 operasyonuyla gündeme gelen ve onlarca kurum çalışanının tutuklandığı operasyon sonrasında "Zincirleme Görevi Kötüye Kullanma" suçu işleyen YAYA'ya Alim YILDIZ'ın sahip çıkması...

VURGUN 58 Operasyonu ile ilimizde bir çok kurum çalışanı ve ticari firmanın ağır cezada yargılanması onlarca kurum çalışanının tutuklanması gündeme bomba gibi düşmüştü. 

Bu dönem içerisinde Bayındırlıkta kontrolör olarak görev yapan Feridun YAYA'da bu isimler arasında yer alırken adı geçen operasyon ile ilgili edinilen bilgilerde ve yapılan soruşturmada bu kurum çalışanlarının ihale bilgilerini firmalara önceden bildirdikleri ifade tutanaklarına girmişken yolsuzluk dosyası kapsamında yer aldığı da yine o dönemde gündemde yerini almıştı.

Özellikle o süreçte yolsuzluk dosyası içerisinde yer alan  Sivas İlinde birçok ihalelerden dolayı suçtan zarar gören kurum olarak dosyada ismi geçen Cumhuriyet Üniversitesinin böyle bir politika izlemesi akıl almaz olarak nitelendiriliyor.

Yargıtay 5.Ceza Dairesi'nin 07.11.2019 tarih ve 2014/5787 Esas, 2019/10443 Karar Sayılı ilamı ile Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Suçtan Zarar Gören kurum olarak dosyaya eklenmiştir. Yargıtay İlgili Dairesi yukarıdaki esasi yazılı dosyayı nihayetinde karara bağlamış ve Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesi marifetiyle karar Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü'ne tebliğ edilmiştir.


 

 

İlgili yargı kararında belirtilen isimler arasında halen Yapı İşleri Dairesi Başkanı olarak görev yapan Feridun YAYA'nın suç tarihi olan 2008 ve sonraki dönemlerde Sivas Valisi Salih Ayhan tarafından proje biriminde müdür olarak çalışmaya devam etmiş daha sonraki süreçte Üniversiteye Daire başkanı olmuştur. İlgili yargı kararında ve Sayıştay Raporlarında tespit edilen usulsüzlükler mükerrer olarak işlenmeye devam etmiştir. Netice olarak ortaya konulan yargı kararından bu alışkanlığına devam ettiği açıkça anlaşılmaktadır. 

Bilindiği üzere 657 Sayılı DMK. nun 48. maddesi memur olmanın genel şartlarını ihtiva eder. Bu maddede "Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.’’hükmü amirdir. Yargı kararında adı geçen şahıs memuriyete başladığında "Sütten çıkmış ak kaşık" olmalı ki, bu şartları taşımaktadır. Ancak memuriyet esnasında yapmış olduğu usulsüzlükler gerek Sayıştay Raporlarında gerekse yargı kararlarında ortaya konulmuştur. Demek ki; memuriyet esnasında usulsüzlük yapmayı alışkanlık haline getirmiştir.  Ancak, memuriyete başlamanın şartları olduğu gibi memuriyetten olmanın da şartları vardır. 

 

 

Yine 657 sayılı DMK nın 98-b maddesinde ise “Memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bunlardan herhangi birini kaybetmesi hallerinde memurluğun sona ereceği” hüküm altına alınmıştır.

Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kesinleşme kararı Üniversiteye tebliğ edilmesine rağmen,   Ceza Dairesinin kararı Sivas 1.Ağır Ceza Mahkemesi marifetiyle üniversiteye tebliğ edilmesine rağmen 657 sayılı DMK’nın 48 maddesinde yer alan “kasıtlı bir suçtan dolayı 1 yıl ve üzeri hapis cezası alması” nedeniyle memuriyet vasfının kaybeden Feridun YAYA’nın halen görevine devam ettirilmesi, gerek Yargıtay 5. Ceza Dairesinin hükmünün, gerekse 657 sayılı DMK’nın 98-b maddesinin uygulanmaması hakkında  Sayın Rektör Alim YILDIZ tarafından nasıl cevap verecektir?

Kaldıki: ilgili kanunları ve yargı kararlarını uygulamayarak ya da göstermelik uygulayanlar Türk Ceza Kanunu’na göre “Görevi Kötüye Kullanma” suçunu işlemektedirler. Sayın Rektörün bu aşamada yapacağı açıklamaları ve icraatı merak ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Acaba Sayın Rektör GEREĞİNİ Mİ YAPACAK yoksa ALIŞILDIĞI ÜZERE SÜMEN ALTIMI EDECEK?YAŞASIN ADALET!!!

Memuriyet 2008 yılından bu yana yaptığı usulsüzlükler gerek Sayıştay tarafından düzenlenen denetim raporundan ve Yargıtay kararlarında aleni olarak adı geçen zat’ı Muhteremi Sayın Rektör korumaya devam mı edecek?




 

 

Cezası kesinleşen Feridun YAYA neden bu zamana kadar görevden alınmadı veya o dönemde Yargıtay Ceza mahkemesine ilişkin herhangi bir işlem REKTÖRLÜK MAKAMI   tarafından yapıldı mı? Buradan Yüce Türk Milletinin halk savunucuları olan, başta “Cumhuriyet Baş Savcılarımız” olmak üzere; tüm Yetkili Mercileri hukuksuzluğun ve alenen yapılmış olan liyakatsızlığın çözümü için göreve davet ediyoruz. ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR.

Adalet herkese olduğu kadar; suçlular ve onları koruyucuları içinde gereklidir.
 



Anahtar Kelimeler: FERİDUN CUMHURİYET ELLERDE
Ülkücü Reis
26.09.2023 21:54:05
VURGUN58'de Ziya Soybayraktar (Işık Bayrak) Abiniz de gözaltına alınmış, memuriyetten açığa alınmıştı.

nefer
27.09.2023 15:25:53
asıl parayı park bahçeden götürdü bu feri ünal ın adamları bunlar park bahçe , maranoz atölyesı kaynak atlyesi yeni yapılan depo üzerinden yaptılar zaten yapacaklarını

nefer
27.09.2023 15:29:09
ünal kılıç ın oğlunu örünce önünü ilikliyor bu kifayet yok yoksunu koskoca daire başkanı neden TORPİLLE işe girmiş bi beden işçisinini örünce ürker ki

Selim
1.10.2023 22:44:57
Hala aynıdır. Bölüp bölüp yapıyordur alımları belki.