EZAN KARMAŞASINA SON BÖLGESEL EZAN DÖNEMİ

EZAN KARMAŞASINA SON BÖLGESEL EZAN DÖNEMİ

Yeni Müftü Recep Şükrü Balkan ilimizde göreve başlamasıyla birlikte önemli bir çalışmaya imza atıyor. Geçtiğimiz dönemlerde de sürekli şikâyet edilen ezan sistemiyle ilgili yeni çalışmalara başlandı. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ezanlar bölgesel

Yeni Müftü Recep Şükrü Balkan ilimizde göreve başlamasıyla birlikte önemli bir çalışmaya imza atıyor. Geçtiğimiz dönemlerde de sürekli şikâyet edilen ezan sistemiyle ilgili yeni çalışmalara başlandı. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ezanlar bölgesel sistemle okunmaya başlanacak. Bu sistemle birlikte ezanlar Müftülük tarafından belirlenmiş imamlar tarafından okunacak. Hem de her camiden farklı bir ezan sesi yükselecek.

İlimizde geçtiğimiz yıllarda da sürekli düzenleme yapılan ezan sisteminde, geçtiğimiz aylarda ilimizde göreve başlayan yeni Müftü Recep Şükrü Balkan dönemiyle birlikte yeniden düzenleme yapılacak. Eski Müftü döneminde kaldırılan merkezi sistem, yeni Müftü ile birlikte şimdi de Bölgesel sisteme geçilecek.

Sivas Müftülüğü’nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında önceki sistemlerden farklı olarak ezanlar Bölgesel olarak okunacak. Müftülüğe halk tarafından ezanlarla ilgili sürekli şikâyetlerin gelmesinin ardından Müftülük yeni çalışma başlattı.

Yeni sistemin kurulmasının ardından ezanlar bölgesel olarak okunacak. İlimizde toplamda 184 cami bulunuyor. Müftülük ezan okumaları için 9 cami belirledi. İlimizin farklı mevkilerinde bulunan ortalama 20 cami bu 9 camiye bağlanacak. Bu sayede örneğin bir mahallede her camiden farklı bir ezan duyulmuş olacak.

Bilindiği üzere daha önce de ilimizde ezanlar merkezi sistemde okunuyordu. Ezanlar tek camiden okunuyordu. Bu dönemde de bazı camilerde ezan okunmasına karşılık bu camilerin imamlarının camide bulunmamasına tepki gösteriliyordu.

Bu ve benzer şikâyetlerin ardından eski Müftü döneminde merkezi ezan sistemi kaldırılarak, her camide ezan okunması uygulamasına geçilmişti. Bu dönemden sonra ise bazı camilerde mevcut imamın izinli olduğu dönemlerde cemaatten birisi ezan okuyordu. Makamına ve üslubuna uygun okunmayan ezanlar da şikâyet konusu olmuştu. Ayrıca kimi vatandaşlar merkezi sistemi desteklerken, kimileri ise her camiden farklı bir ezan sesi duymak istediklerini belirtiyorlardı.

Müftülük Sivas halkından gelen şikâyetler doğrultusunda çözümü buldu. Bölgesel ezan sistemine geçmeye karar veren Müftülük çalışmalara başladı. Yeni programla birlikte Müftülük tarafından belirlenen 9 camide ezan okunacak.

İlimizin farklı semtlerinde bulunan 20 ayrı cami bu seçilen camilere bağlanacak. Böylelikle hem her camiden farklı bir ezan sesi duyulmuş olacak, hem de ezanlar makamına göre daha güzel okunacak. Halkın talepleri de karşılanmış olacak.

Geçtiğimiz aylarda ilimizde göreve başlayan Müftü Recep Şükrü Balkan, kötü ezan okunmalarıyla ilgili kendilerine sürekli şikâyetler geldiğini belirterek, “Bizden bunun düzeltilmesini istiyorlardı. Bizde araştırdık. Hakikaten rahatsız edici tarzda ezanlar var. Bazı yerlerde de görevli tek olduğu için izin almış, rastgele birisi ezan okuyor. Ezan okuyacak kimse olmayınca, vatandaş okuyor. Bunlar da bize şikâyet edildi” dedi.

Merkezi ezanı isteyemeyenlerinde olduğunu belirten Müftü Recep Şükrü Balkan, “Onlarda ezanın tek merkezden değil de değişik camilerden okunmasını istiyor.  184 tane camimiz var. Bir camiye 20 cami bağlanacak. Hepsi aynı bölgeden olmayacak. Böylelikle Sivas genelinde 9 farklı ezan okunacak, her gün farklı bir hoca okuyacak. Bu 9 cami için ezan okuyacak 4 hoca görevlendirdik” şeklinde konuştu.

Bu sistem sayesinde ezanlar merkezi okunsun, güzel ezan okunsun diyenlerin, hem de her camiden farklı farklı ezan okunsun diyenlerin isteğinin yerine gelmiş olacağını belirten Müftü Balkan, "Bunun içinde yeni bir sistem kurulması gerekiyor. Paşa Camindeki mevcut merkezi sistemi sadece vaaz sistemi için ayırdık. 9 camide verici bu camilere bağlı camilere ise alıcı kurulacak. Şimdilik köy camilerini bu sisteme katmadık” dedi.



enteresan şehir
31.10.2013 09:29:13
kesinlikle karşıyım kısa bir süre önce merkezi sistemden okunuyordu ezanlar ve camiler ya yarıda açıyordu ya sonunda ilk başta açık olsada yarıda tekrar kesiliyordu ezam sesi merkezi sistemden kurtardık derken şimdide bölgeselmi çıktı neden her cami hocası kendi okumuyor yazıklar olsun ezan ile dahi uraşıyorsunuz ya sizlere diyecek birşeyim kalmadı ozaman camideki imam ların ne işi var bölgesel olarak seçilen 9 cami imamı kıldırsın tüm camilerde namazı ezanı yapıyorsunuz onuda yapın bu nasıl islamiyet anlayışı her cami hocası kendi okusun ezanı bölgesel merkezi sistemler istemiyoruz merkezi sistemde iyice rezillik çektik zaten