ENGELLİLER KAPIDA KANUN ADAMI YUKARIDA

ENGELLİLER KAPIDA KANUN ADAMI YUKARIDA

ENGELLİLER KAPIDA KANUN ADAMI YUKARIDA

Geçtiğimiz haftalarda ilimizdeki kamu binalarının çoğunda engelli rampası ve engelli asansörünün bulunmadığını gündeme getirmiştik. Dün de aynı sorun Valilik binasında yine yaşandı. Vali Kemelek?i 3 Aralık Engelliler günü dolayısıyla ziyarete gelen bazı vatandaşlarımız asansör olmadığı için ziyarete katılamadı. Vali Kemelek ise, kendisinin ?Kanun Adamı? olduğunu vurgulayarak, binanın tescilli tarihi bir bina olduğunu engelli asansörünün yapılamayacağını kaydetti.

İlimizde bir grup engelli vatandaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Vali Zübeyir Kemelek`i ziyaret etti. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım ve kentteki engelli derneklerinin temsilcileriyle Atatürk Anıtı`na çelenk sunan engelliler, daha sonra Vali Zübeyir Kemelek`e ziyarette bulundu. Ancak Valilik binasında engelli asansörü olmadığı için bazı engelliler ziyarete katılamayarak Valilik önünde bekledi.

Bu arada, akülü engelli araçlarıyla gelen bazı engelliler, Valilik binasında engelli rampası ve asansör bulunmaması dolayısıyla, ziyarete katılamadı. Bina girişinde bekleyen engelliler, burada karşılaştıkları Vali Kemelek`le sohbet etti.

Bedensel engelli Kubilay Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Valilik binasının engellilere uygun olmadığını savunarak, ``Ne yazık ki kapıda kaldık. Devlet dairelerinin engellilere uygun olmasını, ulaşım sorununun çözülmesini talep ediyoruz`` dedi.

Murat Çetin ise, yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını söyleyerek, ``Geçtiğimiz günlerde Ankara`da kaldırımda rampa olmadığı için bir arkadaşımız çöp aracının altında kalarak öldü. Biz de buraya kadar geldik ama ziyarete katılamıyoruz`` ifadelerini kullandı.

Ziyarette basın mensuplarının konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Vali Zübeyir Kemelek, Valiliğe bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşlarında engellilere yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, ``Valilik binamız birinci dereceden tarihi sit binası. Korunması gereken bir bina. Burada her türlü yapıyı yapma imkânı da yoktur`` diye konuştu.

Bu konuda, daha önceden araştırmalar yapıldığını ve bu araştırmaların devam ettiğini dile getiren Kemelek, şunları söyledi:

``Buranın tarihi dokusunu bozmayacak, Anıtlar Kurulu`ndan da izin alınarak o şekilde bir çözüm düşünmek gerekiyor. Başka bir bina olsa her türlü yıkım, tamirat, bakımını yapabiliriz. Ama burada bir duvarı dahi değiştirme, bir taşı söküp yerine farklı bir şey yapma imkanı yoktur. Onun için burada yapısal değişiklik yapmak kolay değil. Türkiye`de sit alanlarına uygulanan bulunmuş bir çözüm varsa, bu yapıya da zarar vermeyen bir çözüm bulunduysa biz de araştırıyoruz, bulacağız, yapacağız. Ama yoksa kanunları çiğneyemeyiz. Ben de kanun adamıyım.``



Anahtar Kelimeler: 0