ENERJİ MİMARLIĞI ŞART

ENERJİ MİMARLIĞI ŞART

Sivas?taki binaların % 80?i kuzeye bakıyor, geçmişten bu yana mahalleler ve sokaklar inşa edilirken güneş cephesi hiç hesap edilmemiş. Güneş girmeyen evlerimize bolca doktor, doğalgaz faturası ve fakirlik giriyor. Son dönemlerde Enerji mimarlığı konusu sı

 Kuzey Binaların Sivas’a Maliyeti Yıllık 20 Milyon TL

Sivas’taki binaların % 80’i kuzeye bakıyor, geçmişten bu yana mahalleler ve sokaklar inşa edilirken güneş cephesi hiç hesap edilmemiş. Güneş girmeyen evlerimize bolca doktor, doğalgaz faturası ve fakirlik giriyor. Son dönemlerde Enerji mimarlığı konusu sıkça dile getirilmeye başlandı. İlimizde bundan sonraki süreçte binaların konumunu güneşten daha iyi yararlanacak şekilde planlamayla birlikte yıllık 20 Milyon TL tasarruf yapılabileceği dile getiriliyor.

İç Anadolu’nun en soğuk kentlerinden biri olan Sivas. Isınma ve kışın aile bütçelerine getirdiği yükte bu kentten göçün ana sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Kış nedeniyle Sivas sıcak kentlere göre her yıl ısınmaya trilyonlarca para ödüyor.

Ödenen bu maliyetleri azaltmak için 5-10 yıldır konuşulan ancak, 3-4 sene önce zorunlu olarak yaptırılan binalardaki ısı yalıtım zorunluluğu Sivas’ın ödediği faturayı bir miktar düşürdü.

Yalıtım kadar ödemli bir başka husus şimdilerde gündeme gelmeye başladı. Mimarinin güneşten yararlanamaması yani arsa üretiminden bina mimarisine kadar güneşin yeterince hesap edilememesi kamuoyunda dillendirilmeye başlandı.

YEREL YÖNETİM VE SİVASLI MİMARLAR GÜNEŞİ GÖRMEDİ!

Sivas’taki binaların % 80’i kuzeye bakıyor, geçmişten bu yana mahalleler ve sokaklar inşa edilirken güneş cephesi hiç hesap edilmemiş. Güneş girmeyen evlerimize bolca doktor, doğalgaz faturası ve fakirlik giriyor.

Sivas’ın ısınma maliyeti 65 bin dairenin toplam ortalama 100 trilyon ısınma maliyeti mevut. Kuzey’deki dairelerin güneydekilere göre ortalama en az % 30 daha fazla harcama yaptığı düşünülürse ve dairelerin % 70’inin kuzey cephe olduğun düşünülürse, Sivas’ın her sene ısınmaya verdiği fazladan para 20 trilyon civarında.

Oysa Sivaslı Mimarların geçeceği bir enerji mimarisi eğitimiyle ve yerel yönetiminin arsa üretiminden, inşaat ruhsatları verilene kadar bina ve dairelerin tamamının güney cephe ve güneşlenme hususunun dikkate alınması yalıtımın getirdiği tasarruftan 3 kat daha az ödeyeceği malum. Bu durumda bina sakinleri ve Sivas’ın bütçesine yıllık yirmi trilyonun üzerinde katkıda bulunacağı kesin.

Devamı 2. Sayfa’da…

SİVAS’IN GÜNEŞLENME SÜRESİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Geleneksel binalarda ısınma da güneş enerjisinin etkisi % 5’ler düzeyindeyken güneşi merkeze alan binalarda yeşil binalarda % 70’ler seviyesinde. Türkiye’de ortalama güneşlenme süresi 2640 saatti yani günlük ortalama güneşlenme süresi 7,2 saattir. Yani günlük ortalama 3,6 khw/m2’dir.

Sivas’ın güneşlenme süresi ise 1650 kwh ile Türkiye ortalamasının üstündedir. Ancak Sivas’ı Yerel yönetimin bu hususta farkındalığı olmaması ve mimarların enerji ve güneş konusunda özel çaba göstermemeleri Sivas’a ve Sivaslılara ciddi enerji maliyetler olarak yansımakta. Bu da özellikle düşük gelirli ailelerde bir süre sonra göçe sebep olmaktadır

ÇÖZÜM BİNALARDA ENERJİ MİMARLIĞI

“Enerji penceresinden bir bakış” da diyebileceğimiz “enerji mimarlığı” pasta keser gibi ikiye veya dörde bölünmüş ve “güneşi dikkate almadan her biri rast gele yönlere bakan”, çok katlı bir mahalle yaratmak hiç değildir. Sıcak şehirlerde yazın cayır cayır yanan, soğuk şehirlerde kışın ayazında donarak oturmak ister miydiniz? Yani enerji mimarlığı; kentteki arsaların oluşturulmasından başlayan ve yapı malzemelerinin doğru seçimine kadar sorumluluk taşıyan bir planlama sürecidir.

Doğru yönlenme, doğru tasarım, doğru malzeme ile inşa edilen bir yapı % 50 enerji tasarrufu ile başlar hayatına ve klasik bir inşa yönteminden daha fazla para harcatmaz kullanıcısına. Hiç bir ekstra para harcamadan sadece binanın güneşi düşünerek tasarlanması ve yönünün güneye dönük olması %40 ısınma maliyetlerini azaltacaktır. Güneş evimizdeki gibi %100 enerji tasarrufuna giden yol ise yani Yeşil Binalar kavramının Sivas’ta daha çok konuşulmasını sağlamaktır. Bu yapıda uygulanan ve bu bilgi plaketlerinde özetlenen çözümler “Enerji Mimarlığı”nı toplumsal bilinç ve tartışma düzlemine taşıyacaktır.