EĞRİ KÖPRÜ KİME EMANET?

EĞRİ KÖPRÜ KİME EMANET?

EĞRİ KÖPRÜ KİME EMANET?

Tarihi eğri köprü üzerine bir işletmenin telefon numarası yazılarak reklamı yapılırken ve duyarsız vatandaşların da isimleri yazılırken bunu engellemesi gereken kurumun hangisi olduğu bilinmiyor. Duyarlı bir vatandaşın şikayetini dikkate almayan ve bizimle ilgisi yok diyen vakıflar bölge müdürlüğü ile belediyenin, hangi işlerle ilgilerinin olduğu sorgulanıyor. Duyarlı vatandaş, tarihi eserlerin kime emanet olduğunu bilmek istiyor.

Tarih ve kültür kenti olan ilimizde çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Ancak eserlere ne kadar önem verildiği ve korunduğu ise tartışılır. Çünkü bazı eserler onarıma alınmıyor, bazısı onarım adı altında adeta yıkılıp yeniden yapılıyor, bazısına ise sahip çıkacak kimse bulunmuyor. İlimizdeki tarihi eserlerin birçoğu kaderine terk edilmiş durumda bekliyor. Bunlardan biri de Cumhuriyet Üniversitesi yolu üzerinde bulunan tarihi eğri köprü? trafiğe kapalı olan tarihi köprü vatandaşlar tarafından hor kullanılırken esere sahip çıkacak kimsenin bulunmaması da ayrı bir dert olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi eğri köprü üzerine kimileri isimlerini yazarak kimileri ise iş yerlerinin reklamını yaparak esere zarar veriyor. Bu yazıları gören ve rahatsızlık duyan bir vatandaş ise yazıların silinerek gereğinin yapılması için önce Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gidiyor. Burada ?bizimle alakası yok? cevabını alan duyarlı vatandaş bu defa belediyeye gidiyor. Ancak buradan da aynı cevabı alıyor. Tarihi eser üzerindeki yazılardan rahatsızlık duyan vatandaş pes etmiyor. Daha önce sözlü olarak dile getirdiği şikayetçi bu defa yazılı olarak sunuyor ve belediyeye dilekçe veriyor. Dilekçe üzerine belediye yetkilileri harekete geçiyor ve köprü üzerindeki yazılı olan iş yerine giderek köprü üzerindeki yazıyı  kendilerinin yazıp yazmadığını sorguluyor. İşletmeciler biz yazmadık cevabını verince belediye yetkilileri hiçbir işlem yapmadan geri belediyenin yolunu tutuyor.

Duyarlı vatandaş ise bu duruma isyan ediyor. Tarihi eserlere gerektiği gibi sahip çıkılmadığını ve hiçbir yetkilinin umurunda olmadığını dile getiren vatandaş tarihi eserlerle ilgili sıkıntıları kime şikayet edeceklerini bilmediklerini dile getiriyor. Yetkililerin Sivas tarihi eserlerinden övgüyle bahsettiğini ve yeri geldiğinde restorasyonlar yaptık diyerek tv kanallarında hava attıklarına dikkat çeken vatandaş, tarihi eğri köprü için neden aynı işlemin uygulanmadığını sorguluyor.



Anahtar Kelimeler: 0