EĞİTİMDE BİR GARİP ANLAYIŞ

EĞİTİMDE BİR GARİP ANLAYIŞ

Daha 2023- 2024 Eğitim Öğretim Yılı  başlamadan öğretmenlerin önlük giymesi gibi bir tartışma gündeme düştü. Çok cılız da olsa bazı eleştiriler, kimi tartışmalar yaşandı ülke genelinde. Bakanlığın öğretmenlerin önlük giymesi isteği okullarda öğretmenin vatandaşlardan ayırt edilebilmesi, tanınabilmesi gibi bir gerekçe ile açıklandı kısaca. Öğretmenlerin önlük giymesi konusu gündeme geldiğinde kimse öğretmenlerin kılık kıyafetleri konusunda mevcut duruma nasıl gelindiğini tartışmadı. Bakanlığın Öğretmenler Gününde öğretmenlere önlük dağıtacağı açıklaması ile konu tabiri caizse küllendi adeta gündemden düştü.

İlimize Milli Eğitim Müdürü olarak atanan Necati YENER 25 Ağustos 2023 tarihinde göreve başladı. Kendisine hayırlı olsun dileklerimizi iletiyor, başarılı olmasını temenni ediyoruz. Sayın Milli Eğitim Müdürünün başarılı bir yönetim sergilemesi ilimizde eğitim gören bu vatan evlatlarının iyi  yetişmesi sonucunu doğuracaktır. İlimizde eğitimin huzurlu bir ortamda başarıya ulaşması herkesin dileğidir.  

Elbette her insanın farklı bir yönetim anlayışı vardır, bundan daha doğal bir durum olamaz. Yönetim anlayışı kanunlar, yönetmelikler, tüzükler çerçevesinde başarıya ulaşma kendince en iyiyi yapma anlayışı olarak ortaya çıkar. Yönetim anlayışında yöneticinin kişisel özellikleri de etkendir elbette bu anlayışın ortaya konulması sürecinde. Kimisi tez canlı, heyecanlı, kimisi daha sakin, sabırlı bir anlayışa sahiptir. Yöneticinin kişisel özelliklerini kontrol etmesi durumu da yadsınamaz bir gerçektir.  

11 Eylül 2023 tarihinde okullar açılmadan bir hafta önce her yıl olduğu gibi okula ilk defa gelecek öğrencilerimiz için uyum eğitimi 4 Eylül 2023 tarihinde başladı. Uyum eğitimi başlamadan önce okul idarecilerine gönderilen bir mesajla; öğretmenlerin öğrencileri kapıda, hediyelerle ve önlük giymiş şekilde karşılamaları gerektiği, hatta bu durumun resimler ve çekilecek videolarla kayıt altına alınması gerektiği iletildi. Okul idarecileri de kendilerine gelen aynı mesajı öğretmenlere ileterek gereğinin yapılmasını istediler tabii olarak. Daha hiçbir ilimizde böyle bir uygulama yokken bu nasıl bir istekti anlamak zor elbette. Ama burum öğretmenlerin kendi aralarında yaptığı değerlendirmenin ötesine geçmedi. “Bu nasıl bir istektir?” gibi bir tepki verilmedi.

İlerleyen günlerde okul müdürlerine iletilen şu şekilde bir mesaj iletildi:

“ Değerli müdürlerim Okul güvenliği tedbirleri kapsamında 09.10.2023 Pazartesi gününden itibaren; 

* Öğle aralarında hiçbir öğrencimizin eve gitmesine izin verilmeyecek olup, velilerden eve gelmesi için ısrar edenler için bizzat velinin kendisi okula gelerek imzalı dilekçesini (el yazısı ile yazılmış dilekçe olacak, matbu değil) okula vermesi sağlanmalıdır. (öğle arası öğrenciler okul sorumluluğunda olduğundan öğrencinin eve gitmesi veli bilgisi dahilinde olmalıdır)

*Bahçe kapıları ders saatleri içerisinde öğrencilerin okula girişlerinden çıkışlarına kadar kapalı tutulacaktır. Okul bina kapıları ise sadece teneffüslerde açık olacaktır. Okul saatleri içinde okul idaresinin bilgisi dışında dışarıdan hiç kimse okula girmeyecektir.

*Okul bahçesinin içinde okul güvenliğini sağlamak için güvenlik kulübesi yapılıp, girişte bir personelin görevlendirilmesi gerekmektedir.”  

(NOT: Mesaj hiçbir değişiklik yapılmadan yazılmıştır.)

Her zaman olduğu gibi gelen talep ve talimat idareciler tarafından öğretmenlere iletildi. Öğretmenlerimizin bu durum karşısında (her zaman olduğu gibi kendi aralarında konuşmak ve değerlendirmekten başka) yapabilecekleri bir şey yoktu.  

Ne gariptir ki bu duruma asıl ses çıkarması gereken tepki gösterip bu isteği sorgulaması gereken EĞİTİM SENDİKALARI da sessiz kalmayı tercih ettiler.

Şimdi buradan öğrenciler, veliler, öğretmenler adına sadece birkaç soru sormak gerekir;

İlimizde okullarda güvenlik açısından çok büyük sıkıntılar mı yaşanmıştır?

Eve gitmeyen öğrenci yemek ihtiyacını nerede ve nasıl giderecektir?

Bu durumun velilere maddi külfeti hesap edilmiş midir?

Öğlen eve gönderilmeyen ve güvenliği okul idaresine ihale edilen öğrencilerin nöbetçi öğretmenlere getirdiği iş yükü ve sorumluluk hesaba katılmış mıdır?

Mesajda bahsedilen güvenlik kulübesi ve güvenlik görevlisi için Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her hangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Bu ve benzeri uygulamalar gündeme gelirken, Sivas eğitimcileri arasında yeni gelen Milli Eğitim Müdürünün okulları ansızın ziyareti, ziyaretler sırasında idarecilere ve öğretmenlere karşı takındığı olumsuz tutum ve davranışlar gündem oluşturmaya başladı.

Sonunda sesi çıkmayan sendikalardan birinin yaptığı sosyal medya paylaşımı gündeme düştü. Gerekçe ve duyum İl milli Eğitim Müdürünün bir okul ziyaretinde Okul Müdürüne karşı  tutumu idi. Sosyal medya paylaşımı aynen şu şekilde;

“UYARIYORUZ!!!

Son günlerde ilimizde eğitim çalışanlarına uygunsuz, ölçüsüz ifadelerle yaklaşıldığına karşı bilgiler tarafımız ulaşmaktadır. Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini eğitim çalışanlarına karşı doğru üslup ile iletişim kurmaya, dikkatli ve nezaketli davranmaya davet ediyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “BİR DEVLET ADAMI KERAMETİ KENDİNDE GÖRMEYE BAŞLADI MI DEVLET ADAMLIĞINI YİTİRDİ DEMEKTİR. HİÇ KİMSE HİÇ KİMSEDEN DAHA AKILLI DEĞİLDİR. BİRLİKTE HERKESTEN DAHA AKILLIYIZ. MİLLET VE DEVLET İŞLERİNDE HERKES HERKESE YARDIM EDECEK VE HİÇ KİMSE BUNDAN İFTİHAR PAYI ÇIKARMAYACAK DÜSTUR BUDUR. Eğitim çalışanlarının hakkını, hukukunu korumak vazgeçilmez yeminimizdir”

(NOT: Kaldırılan sosyal medya paylaşımı hiçbir değişiklik yapılmadan alıntı yapılmıştır)

Bu paylaşımdan sonra ne oldu bilinmez yapılan paylaşımlar kaldırıldı.

Bu paylaşım yapılamasa daha mı iyiydi acaba? Gerçekten bu paylaşımda bahsedildiği ve belirtildiği gibi hem de isim ve adres verilerek (Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini eğitim çalışanlarına karşı doğru üslup ile iletişim kurmaya, dikkatli ve nezaketli davranmaya davet ediyoruz.) yaşanmış mıdır?

Şayet böyle bir durum yaşandı ve siz buna tepki verdiyseniz paylaşım neden kaldırılmıştır?

Böyle yapınca  olumsuzluklara karşı hiç sesi çıkmayan sendikalardan farklı mı oluyorsunuz?

Paylaşım sonrası uyarılar alıp paylaşımı kaldırmak yerine böyle bir paylaşımı yapmasanız daha iyi olmaz mıydı?

Yaptığınız paylaşımı kaldırmanız o bahsettiğiniz yetkililer açısından “aslında siz haklıydınız” durumunu ortaya çıkarmaz mı?

Eğitim ortamlarında garip anlayışların son bulduğu günlere ulaşmak dileğiyle… 



Anahtar Kelimeler: EĞİTİMDE GARİP ANLAYIŞ
Garip
9.11.2023 10:19:13
Sivas hakikaten garip bir şehir. Hiç sahip çıkanı yok. Şehrimize biri tayin olurken neden araştırılmaz. Neden donanımlı insanların gelmesi sağlanmaz. Sivas Milletvekilleri ve Valimiz olaya derhal müdahil olmalı. Daha büyük sıkıntılar yaşanmadan il müdürünün değişilmesini sağlamalıdırlar.