DOLANDIRICILAR SINIR TANIMIYOR

DOLANDIRICILAR SINIR TANIMIYOR

DOLANDIRICILAR SINIR TANIMIYOR

Son yıllarda çok sayıda dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Her gün yeni haberler gazetelerde yayınlanıyor ve artık bu kadarda olmaz dedirtiyor. Bankada hesabınız varsa ve internet, cep telefonu gibi teknolojik aletler kullanıyorsanız dikkat etmeli ve bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Bundan iki sene önce gittiğim bir eğitimde dolandırıcılık yöntemleri ve bunlara karşı neler yapmamız gerektiği ile ilgili bilgiler verilirken anlatılanlar karşısında hayrete düşmüştüm. Eğitimci bayanın anlattığı bir olayın kahramanı henüz 18 yaşını doldurmadan sahte belgeler ile bir hastaneye doktor olarak gidiyor ve hastane de bulunan doktor, hemşire ve hastaların hesaplarını boşaltıyordu ve polisler tarafından yakalandığı zaman hastanede bulunan hemşireler ve görevli memurlar polise tepki göstererek sahte doktorlarına sahip çıkıyorlardı.

Sahte doktor cezaevine gönderiliyor ve yaşının küçük olması nedeni ile fazla cezaevinde durmadan dışarı çıkıyor, ilk iş olaraktan aynı koğuşta bulunan insanların bilgilerini kullanarak banka hesaplarını boşaltıyordu. Aynı şahsın farklı yerlerde yakın zaman aralıklarında çekilen resimlerinde kılıktan kılığa girdiğini görüp yaptıklarını dinledikten sonra bu konu hakkında biraz araştırma yapıp geçmişte yayımlanan gazeteleri taradığım zaman dolandırıcıların ne kadar işlerinde başarılı olduklarını görmüş oldum.

Dolandırılanlar arasında kimler yoktu ki askerinden polisine profesöründen emekli savcısına kadar üst düzey görev yapmış hemen hemen tüm kesimden insanlar dolandırıcıların kurbanı olmuş ve olmaya da devam etmekte. Eğitim düzeyi bu denli yüksek kişilerin dolandırıcıların ağına düştüğünü görünce, eğitim düzeyi daha aşağıda olan kişilerin bu dolandırıcıların ağına düşmeme ihtimalleri yok gibi geliyor.

Şimdi sıralayacağım yöntemler karşısında bilinçli olup dolandırıcıların oyunlarına gelmeden hemen en yakın polis karakoluna bilgi vermeli ya da 155?i arayarak ihbarda bulunmalısınız.

- Son günlerde sık yapılmaya başlanan yöntemlerden biri öncelikle çocuğu ilkokula, ortaokula giden aileler tespit edilerek, evlerine gidiliyor milli eğitimden görevli olduklarını söyleyen dolandırıcılar tarafından, çocuklara internet üzerinden canlı ders verileceğini ve bunun için velilerin iznine ihtiyaç olduğu söylenilerek bazı belgeler imzalatılıyor. Bu belgeleri sonradan inceleyen kişiler belgelerin aslında kendilerini borçlandırıcı belge olduğunu e-okul sözleşmesi olmadığını ve bu kişilerin milli eğitimden gelmediklerini geçte olsa anlıyorlar

-Bir başka yöntem ise dolandırıcılar önceden tespit ettikleri iş adamının evini arayarak dolandıracakları kişinin eşi ile konuşup kocasının hesaplarının terör örgütü tarafından ele geçirildiğini ve teröristleri yakalamak için bazı şeyleri söylemesini istiyorlar ?? eve polisler geldi, arama yapıyorlar, terör örgütü hesabını ele geçirmiş?? gibi sözleri kayıt ettikten sonra, işadamını arayarak ?terör örgütünün sizin adınıza hesap açtığını öğrendik, suçlu duruma düşmemek için tüm paranızı vereceğimiz hesaba yatırmanız gerekiyor.? şeklinde korkutup, üstüne eşinin sesini dinleterek ikna edilen iş adamından 600 bin lirayı kolayca dolandırıyorlar.

-??O155??,444 xx xx, 0 212 xxx xx xx , vb. numaralı telefonla arayarak kendini polis, asker, savcı, hakim olarak tanıtan kişiler tarafından, dolandırılacak şahsın kimlik bilgilerini terör örgütünün kullandığını, üzerine şirket kurulduğunu ve şirket üzerinden yasal olmayan işlerin yapıldığını, Ergenekon, Balyoz, KCK gibi davalarda isminiz geçiyor denilerek, kontör yada hesaba para göndermezse ceza alacaklarından bahsederek kişilerden gerekli para alınabiliyor.

-Bayram çekilişinden 10 bin TL kazandınız, masrafı yatırarak paranızı alabilirsiniz, denilerek dolandırıcılık yapıldığı?

- Külçe altın görünümlü çakmakla, yaşlı insanların kandırıldığı, aldıkları külçe altını bozdurmaya gidince bunun gerçekte külçe altın olmayıp, çakmak olduğunu öğrenen insanları soyuyorlar.

- Atmlere papağan adı verilen cihaz takarak, sabah para çekmeye giden emeklilerin, maaş çekmelerine yardım bahanesi ile şifrelerini öğrenip, daha sonra sıkışan kartları alarak emeklilerin maaşlarını alıyorlar.

Bu veya buna benzer durumları yaşamamak adına; para ile ilgili herhangi bir işlemde yanınıza yaklaşan kişilere dikkat etmek, sizi arayan kişilere karşı uyanık olmak, telefonda ya da yüz yüze tanımadığınız kişiler tarafından söylenen sözlere hemen inanmamak, sizi dolandırıcıların ağlarına düşmekten alıkoyacaktır.



Anahtar Kelimeler: 0