DİVRİĞİ ULU CAMİİ RESTORASYONUNDA NİHAYET SONA YAKLAŞILDI

DİVRİĞİ ULU CAMİİ RESTORASYONUNDA NİHAYET SONA YAKLAŞILDI

DİVRİĞİ ULU CAMİİ RESTORASYONUNDA NİHAYET SONA YAKLAŞILDI

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü`nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası`nın korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında restorasyon ve çevre düzenlemesine dair projelendirme işlemlerinde sona yaklaşıldığı bildirildi.

Görmeden Ölmeyin sloganıyla tanıtımı yapılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası geçtiğimiz dönemlerde restorasyon yapılmaması ve yapılan hatalı restorasyonlarla gündeme gelmişti. Kültür şehri dile övündüğümüz Sivas?ta birçok tarihi yapı gerektiği gibi korunamazken, Divriği Ulu Cami?nin restorasyon projesinde sona yaklaşıldığı belirtiliyor.

Ak Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan geçtiğimiz günlerde bir sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı notta Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı ile Divriği Ulu Cami?nin restorasyon projesi hakkında bir toplantıya katıldıklarını belirtti.

Projenin ihale aşamasına geldiği bilgisini veren Memecan, ?Önemli toplantılarımdan bir tanesi Kültür Bakanlığı Müsteşarı ile Sivas genelinde ve Divriği Ulu Camii ile ilgili yapılacak çalışmalar üzerineydi. Caminin restorasyonu için yapılan proje tamamlanarak ihale aşamasına gelmek üzere. Sivas`taki arkeolojik kazı çalışmalarının devam etmesi için de gerekli prosedürler tamamlanacak? dedi.

Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası`nın restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin yapılmasının, başta Divriğililer olmak üzere tüm Sivaslıların sabırsızlıkla ve büyük bir heyecanla beklediği bir çalışma olduğunu belirterek,  "Cumhurbaşkanlığı makamının himayelerinde olan ve Dünya Kültür Mirası Listesi`nde yer alan, tüm milletimizin göz bebeği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası`nı geleceğe en iyi şekilde taşımak, bu konuda sorumluluğu bulunan herkesin omuzlarındaki en ağır yüktür. Zira eserimizin bir başka örneği yok. Yapılacak müdahale hatalı olursa telafisi güç ve imkansız bir sonuç doğuracaktır. Bu nedenle atılacak adımlar, tabiri caizse kılı kırk yararak gerçekleştirilmektedir" diye konuşmuştu.

Çalışmaların nihayete varması hususunda irade birliği olduğunu aktaran Kaya, şunları ifade etmişti:

"Ayrıca mali kaynak hususunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Ancak yapılacak restorasyon ve çevre düzenlemesi, yapının özgün dokusuna müdahaleyi mümkün olduğu kadar minimize etmeli, özgün yapım tekniği kullanılmalı ve yine yapının malzemesine uygun onarım yapılmalıdır. Bu nedenle hazırlanan proje ve raporların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Ankara`da gerçekleştirilecek Anıt Eser Kurulu Toplantısı`nda hazırlanan projeler ve raporlar değerlendirilecektir. Restorasyon ve çevre düzenlemesine dair projelerin onaylanmasının ardından uygulama sürecine geçilecektir. Herkesin arzusu bir an önce çalışmaların başlatılması. Fakat bu sıradan bir restorasyon veya çevre düzenlemesi projesi değil. Muazzam bir esere sahibiz ve ona sahip olmanın bedeli sabırlı olmak ve ona yakışanı yapmaktır."



Anahtar Kelimeler: 0