DİPLOMA VS SERTİFİKA

DİPLOMA VS SERTİFİKA

DİPLOMA VS SERTİFİKA

Bu yazımda diploma ve sertifikalar konusunu ele alacak ve konuyu teknik detaylarından çok insani yönüyle ele almaya çalışacağım. Diploma ve sertifika konusunda özellikle üniversite gençliği epeyce bir malumat sahibidir. Kim hangisine daha fazla şans verir bilemem ama eğer diploma ve sertifika birbirine alternatif olarak sunulur bir hale geldiyse kimse kusura bakmasın ben bu alternatiflerden diplomaya çok daha fazla şans veriyorum. Neden mi? Buyurun efendim.

Öncelikle diploma fakir Anadolu çocuklarının da rahatça alabileceği bir belge olup buna karşılık sertifika az veya çok bir ücreti bulunan, dolayısıyla içinde mutlaka ama mutlaka ticari kaygılar taşıyan bir belgedir.

Diploma yıllarca verilen emekler sonrasında ve genellikle hak ederek alınırken sertifikalar kısa bir sürede, para mukabili alınır.

?İyi ama diploma veren okulların kalitesi???? dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız, bazı okulların kalitesi düşük fakat sertifika veren kurumların hepsi de çok başarılı ve matah kurumlar değil.

Sertifika programlarının kalitesi hep konuşulur ama  bazen sertifika programında bir yılda anlatılan konudan fazlasını bir hoca bir derste anlatır.

Diplomanın eğitimde iskelet olduğu yerde sertifika olsa olsa makyaj malzemesi olabilir. Nedeni basit. Lisans diploması olmayan birine birkaç sertifika alın ve sonuçları izleyin isterseniz. Sertifika ancak diploma ile birlikte bir anlam ifade edecektir.

Sertifikaları kutsayan insanlar maalesef ama maalesef bir miktar diplomasını beğenmeyen insanlar gibi geliyor bana. Bazen bizim de başımıza gelmiştir. Lisans eğitimi aldığımız okul çok başarılı bir okul olmadığı için bazı arkadaşlar başka diplomalar ile deyim yerindeyse diplomayı cilalamayı düşünürlerdi. Ama yıllar geçti ve biz nereye gittiysek lisans diplomamız bizimle birlikte gölge gibi peşimizden geldi. Diploma üstüne diploma bile asıl diplomayı gizlemeye yetmiyor. O nedenle; diplomanızı kabullenip, fazla abartmadan üzerine bir miktar sertifikasyon makyajı yapın derim. Ama sakın ola sertifika diplomadan daha iyidir demeyin. Üniversiteniz gerilerde olsa bile.

Tam bu noktada diploma veren okullara da çok önemli bir görev düşüyor. Diploma verme cesaretini gösteren bütün okullar var güçleriyle diplomanın hakkını verecek işleri yapmalıdır. Kendilerine ümit bağlayan, ömrünün en değerli yıllarını eğitime veren öğrencileri mahcup edecek işlerden uzak durmalı ve her zaman gururla taşınacak diplomalar vermelidirler. Dershanelere ve sertifikalara ihtiyaç duymayan bir eğitim sistemi için hepimize büyük görevler düşmektedir.

Parası olanın değil kafası olanın bir yerlere gelebilmesi için herkesin daha rahat ve hak ederek alabildiği diplomalar yeniden değerli hale gelmelidir. Hatta bir işe yerleşebilmek için tek başına diplomalar yeterli olmalıdır. Çok spesifik alanlar için ancak sertifikasyon programları düzenlenebilir fakat genel amaçlı eğitimde okullar görevlerini daha iyi yaparak öğrencilerini dışarıya kaptırmamalıdır.

İmkanları yerinde olan insanlar kadar imkanları iyi olmayan insanların da başarmaya hakkı vardır. Ömrü boyunca bir gün bile dershaneye gitmemiş insanlar ile ömrü dershanelerde geçmiş insanların yarıştığı bir memleketteyiz. Aynı terslik bir tane bile sertifikası olmayan ile sertifikalar içinde yüzen insanlar için de geçerlidir. İmkansızlık nedeni ile sertifika alamayan bir insanın şansı diğerlerinden düşük olmamalıdır. Doğru ve doğal olan eşit olunabilecek ortamlarda yarışın devam etmesidir. Memleketin hayrına olan budur.

Yrd. Doç. Dr. Hidayet Takcı

C.Ü. Bilgisayar Müh. Böl. Öğr. Üyesi



Anahtar Kelimeler: 0