DEPREM SONRASI AHLAKTAN UZAK DAVRANIŞLAR

DEPREM SONRASI AHLAKTAN UZAK DAVRANIŞLAR

6 Şubat 20023 tarihinde milletimiz büyük bir deprem gerçeği yaşadı. Bunun öncesinde bir çok deprem yaşadık, bundan sonrada depremler yaşamak zorunda kalacağız. Bu durum yaşadığımız toprakların fay hatları üzerinde olmasından kaynaklı bir gerçek.

Her deprem olduğunda tartışılan konular bu deprem sonrasında da tartışıldı. Bunlardan bazıları;

Dönüşüm niye yapılmadı?

Depreme dayanıklı yapılar konusunda ne kadar başarılıyız?

Bu yapılara kim izin verdi, kusurlu kim?

Sürekli çıkarılan imar affının ortaya çıkardığı olumsuzluklar neler?

Yönetim kademesinde bulunanlar yardım konusunda çok hızlı hareket edildiği, gerekenin yapıldığı iddialarını sürdürürken; muhalif kanattan geç kalındığı ve gerekenin yapılmadığı iddiları,…

Vatandaşın yanındayız gereken yapılacak…

Devlet nerede neden geç kalındı? Serzenişleri…

Bu vb tartışmalar bundan önceki depremlerde olduğu gibi, 6 Şubat 2023 depreminde de yapıldı.Bundan sonrada yaşamak zorunda kalacak depremlerde tartışmalar devam edecektir.

Elbette 6 Şubat 2023 depremi çok geniş bir alanda büyük yıkımlara sebep oldu. Allah milletimize böyle durumları bir daha yaşatmasın temennimiz ve duamızdır. Yaşanan durumlardan ders çıkarmak da yaratanın insana verdiği akıl ve iradenin gereğidir.

İmar rantı, binaların yapımındaki olumsuzluklar,daha çok kazanma hırsı ile ortaya çıkan olumsuzluklar, bir taraftan hukuki yönden sorgulanırken, ahlaki boyut açısından da sorgulanmalı ve gereği yapılmalıdır.

Her olumsuzlukta olduğu gibi 6 Şubat 2023 depreminde de milletimiz yardımlaşma konusundaki necip ruhunu ortaya koydu. Bir taraftan milletimiz yardım seferberliği içerisine girerken, diğer taraftan; çadır satmaktan, deprem bölgesindeki fiziki hırsızlık ve yağmacılığa, yardım malzemelerini evine taşıyan emniyet yetkilisinin varlığına kadar her türlü olumsuzluk çok boyutlu araştırılıp gereği yapılmalıdır.

SİVAS’TAN GİDEN SAĞLIK EKİBİ BUNU YAPTI MI?

Şimdi buradan bazı bilgileri paylaşarak sormak istiyorum.

Deprem sonrası ilimizde deprem bölgesine gönderilen bir sağlık ekibi, deprem bölgesinden birçok yardım malzemesini (elektrikli battaniye, ısıtıcı, mutfak gereçleri, … vb) gittikleri araçlarla evlerine getirmiş midir?

Olayın duyulması sonrasında kendilerine sorulduğunda, “biz bunları Sivas’ta ki depremzedelere dağıtmak için getirdik” gibi saçma bir savunma içerisine girmişler midir?

Bu görevliler hakkında görev yaptıkları hastane yetkilileri veya Sağlık Müdürlüğü tarafından hangi işlemler başlatılmıştır?

Konunun kapatılma çabasının asıl amacı söz konusu personellerden bazılarının bir sendikanın yöneticisi olması gerçeği midir?

Olumsuz durumlar, ahlaktan uzak davranışlar değişik zamanlarda olmuştur, bundan sonrada olabilecek durumlardır. Ama sübuta ermiş durumlarda bu davranışları yapanlar kadar, gerekli hukuki süreci başlatmayıp konuyu kapatma çabası içerisine girenlerinde suç ortağı olduğu unutulmamalıdır.

Sağlıkla kalın…



Anahtar Kelimeler: DEPREM SONRASI AHLAKTAN DAVRANIŞLAR