ÇÜRÜĞÜ ÇELİK GİYDİRİLECEK HAYIRLI İŞLER

ÇÜRÜĞÜ ÇELİK GİYDİRİLECEK HAYIRLI İŞLER

ÇÜRÜĞÜ ÇELİK GİYDİRİLECEK HAYIRLI İŞLER

sebze hali

Belediye çürük bir binaya sahip olan ve artık mutlaka yerine yeni binası yapılması elzem görünen perakende sebze halinin sadece üzerini çelik konstrüksiyon ile kapatacak. Ancak bina çelik yapıyı kaldırmayacak kadar dayanıksız. Belediyenin işin kolayına kaçmadan binayı yıkıp uzun yıllar esnafa hizmet verebilecek sağlam bir bina yapması gerekiyor.

Perakende Sebze Hali Projesi, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp?ün seçim vaatleri arasında yer alan, 2009 yılında projesinin hazır olduğunu ve o yıl içerisinde gerçekleşeceğini söylediği ve ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen en ufak bir çivi dahi çakmadığı projelerinden biri. Ürgüp, seçim sürecinde hal kültürünün öneminden bahsederek perakende sebze halini restore edeceğini söylemiş, 3 yıl önce de esnafları ziyaret ederek halin üzerinin kapatılacağını, tanıtımının yapılması için de belediye kontenjanından şehrin çeşitli bölgelerindeki reklam panolarında afişlerinin asılacağını söyledi.

Aradan geçen 3 yıl içerisinde kış mevsimlerinde büyük sıkıntı yaşamaya devam eden hal esnafı ise çetin kış şartlarında tezgâh kapatmıştı. Bu yıl da değişen bir şey olmadı, halin üzeri kapatılmadı, esnaf mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Belediyeden esnafları memnun edecek gibi gözükse de aslında daha çok üzecek bir haber geldi. Belediye başkan yardımcılarından Mehmet Muaz Uzun, sebze halinin üzerinin Mart ayında kış mevsimi bitiminde kapatılacağını bildirdi. Çatı kısmında yapılacak çalışmada çelik konstrüksiyon kullanılacağını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun, dükkanların eski ve yıpranmış olduğunu belirtti.

Ancak belediyenin gözden kaçırdığı önemli bir ayrıntı bulunuyor. Perakende sebze hali binası adeta çürümüş bir vaziyette. Yıkılıp yerine yenisinin yapılması gereken halde kolonlar kesilmiş ve daha fazla yük taşıyamayacak kapasitede. Çürük olan bina, yapılacak çelik konstrüksiyon çatıyı dayandıramayacak kadar güçsüz.

Belediye?nin burada yapacağı çelik çatı, tıpkı Çorapçı Hanında yapılan onarımda olduğu gibi yapının temelinden sarsılıp yıkılmasına neden olabilir. Bu da tadilat değil yeni bir yapının ortaya çıkmasını beraberinde getirir. O nedenle bu zahmetli iş yerine çürük binaya bir çatı takmak yerine çürük binayı yıkarak yerine sağlam ve uzun yıllar kullanılabilecek işlevsel bir bina yapılması gerekiyor.



Anahtar Kelimeler: 0