CUMHURİYETİN GÖZBEBEĞİ MEŞGUL GÜLMEZ

CUMHURİYETİN GÖZBEBEĞİ MEŞGUL GÜLMEZ

Yükselişe bakın Özbelsan işçisi iken Cumhuriyetin memuru Yıldızın koruması Protokol sorumluluğu Fakülte sekreterliği Breeee Breee Breee Alimane hareketler bunlar....

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Nepotizm

Değerli Okuyucularımız Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Haftanın Usulsüzlüğü köşesinde bu hafta yine sizlerleyiz.

Bu hafta sizler için tarihi Orta Asya’ya dayanan ve çok eski çağlardan beri bir çalgı aleti olarak kullanılan Zurna’yı ve Zurnacılık mesleğini konu alacağız. Zurnacılık mesleği liyakat isteyen bir meslektir. Öyle ki her isteyen kişi zurna çalamaz. Düğünlerimizi, şenliklerimizi, asker uğurlama törenlerimizi hep zurnacılara emanet ederiz. Tüm bu etkinliklerimizin sekteye uğramaması için mahallenin veya civarın en iyi zurnacısını bulur, şölenimize onu davet ederiz. Zurnadan güzel ses çıkartabilen kişi zurnacılık mesleğinde zaten liyakatli sayılırken, biz onunla yetinmeyip daha iyi bir zurnacıdan zurna sesi dinlemek isteriz. 

Değerli okuyucularımız Sivas Cumhuriyet Üniversitesindeki son yüksekokul sekreterliği atamaları ile zurnacılık mesleğini kıyasladığımızda zurnacılık mesleğinin yüksekokul sekreterliği görevinden daha önemli ve liyakat esaslı bir meslek olduğunu görüyoruz.

Nasıl olur diye merak ediyor olabilirsiniz. Daha önceki gazetemiz haberlerinden de hatırlayacağınız üzere, belediye şirketi olan Özbelsan’ da kadrolu işçi statüsünde çalışan Çetin Gülmez, Rektör Alim Yıldız’a olan yakınlığı ile midir bilinmez; üniversiteye işçi statüsünde geçmiş, akabinde Rektör Alim Yıldız’ın korumalığını ve protokol sorumluluğunu yapmıştır. Süreç içerisinde kamu işçilerinin memuriyete geçişinden yararlanan Çetin, bu süreçte memur da olmuştur. Tam da Rektör Alim Yıldız’a yakışır bir protokol sorumlusu olan Çetin Gülmez, Alim Yıldız’ın rektörlüğünün bitişine yakın, Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreterliği görevine getirilmiştir.

Değerli Okuyucularımız, Çetin’in hikayesi ülkemizde son yıllarda yoğun şekilde görülen Nepotizm’in canlı bir örneğidir. Elbette hiç kimse Çetin’e “İşçisin sen, işçi kal Çetin” diyemez. Fakat herkes Rektör Alim Yıldız’a Fakülte Sekreterliği için Çetin Gülmez’den daha liyakatli, daha tecrübeli kimseyi bulamadın mı diyebilir. Fazlasını da söyleyebilir. 

İşçi Çetin’in yükselişi, keşke Nepotizm ile değil de liyakat üzere olsaydı. Fakat bu atamanın liyakat üzere olmadığını Çetin’in kendisi de bilmektedir. Çetin, Alim Yıldız’ın usullü veya usulsüz  işlerini yürütmenin bir mükafatının olması gerektiğini düşünerek, bu makamın  kendisine huzur hakkı olarak verilmesinin normal karşılanması gerektiği hususunda kendi kendisini ikna etmiş olabilir. Rektör Alim Yıldız da Çetin’e olan diyetini bu şekilde ödemiş olduğunu düşünebilir. 

Bu ve benzer nepotizm örnekleri, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin akademik ve idari yapısını bozacak ve üniversitenin geleceğini tehlikeye atacaktır. Zira, nepotizm, üniversitede liyakate ve adalete olan inancı da yok etmektedir. Nepotizm devam ettikçe, yıllar içinde rant şebekelerinin birbirlerine çöktüğü, herkesin koltuğundan endişe ettiği çürümüş bir sistemi doğuracaktır. Alim Yıldız ise elbette bu çürümüş sistemin mimarlarından biri olarak anılacaktır.

Kişilerin kendilerini bir yerlere yakıştırmaları değil, liyakat üzere ön plana çıkan özelliklerinin toplum tarafından görülerek herkesçe bir yerlere yakıştırılmaları önemlidir. Görüleceği üzere, zurnacıyı herkes zurnacı olarak kabul edebilirken Çetin Gülmez’i fakülte sekreteri olarak kabul etmek mümkün değildir. Çünkü ortada liyakatli bir atama yoktur. Konunun muhatapları “Biz istedik, atadık. İstediğimizi atarız. İstediğimiz gibi yaparız. Liyakat falan sormayız. Nepotizm bizim göbek adımız” diyebilirler. 

Kıssadan hisse değerli okuyucumuz, bundan gayrı mahallemizin zurnacısına saygı gösterelim. Öyle ki mahallelerimizin zurnacıları, Alim Yıldız’ın atamalarından daha liyakatli olabilir. 

Değerli Okuyucularımınız Haftanın Cevaplanmayan ve Cevaplanamayan sorular köşesinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yönetimine aşağıdaki soruları yöneltiyoruz.

Zurnacılar ile tarafınızdan yapılan fakülte sekreteri atamalarını liyakat açısından hiç kıyasladınız mı?

Alim Yıldız, Çetin Gülmez’i neden yüksekokul sekreteri olarak atamıştır?

Alim Yıldız, Yüksekokul sekreterliğine atamak için Çetin Gülmez’den daha deneyimli ve liyakatli bir isim bulamamış mıdır?

Liyakatsiz atamalarda artık zurnanın zırt dediği yere mi gelinmiştir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesindeki nepotizm nereye kadar devam edecektir?

Değerli Okuyucularımız olur ya zurnacı bir yakınınız varsa ve onun kız isteme merasimine katılıyorsanız, orada da size “Evladımız ne iş yapar, işi vakti nasıldır.” diye soran olursa ; “Fakülte sekreterinden hallice” deyiveriniz. Merak etmeyiniz, yavaş yavaş herkes anlayacaktır.

Önümüzdeki hafta tekrar görüşmek dileğiyle ve zurnacılık mesleğine saygılarla…
 



Daha neler neler
22.02.2024 23:00:47
Zurnacı haberinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Saksafoncu B.Z.'yi muhtemelen siz de duymuşsunuzdur.

Kemalettin tuğcu
23.02.2024 14:54:30
Allah elbet bunların hesabını sorar.. bu kul hakkı bu vebal bu insan kayirmacalar... Biz yaptık biz atadik demekle kurtulmasinlar.Allah sorsun hesaplarını inşallah

msi
23.02.2024 15:49:19
O kadar güzel noktalara değinmişsiniz ki bizlere söyleyecek bişey bırakmamışsınız. Kaleminize sağlık...Merak ettiğim bir husus varki insanlar aylarca görevde yükselme sınavına hazırlanıp kazanmak için çaba sarf ederken bahsi geçen kişinin hak etmeden bir yerlere gelip o parayı harcarken hiç mi Allahtan korkmadığıdır.

Ömer SÖNMEZ
23.02.2024 20:25:00
Şerefli,gururlu kıymetli memur alim beye şahsım demişti ki BENİM DEĞER VERDİĞİM SEVDİĞİM İNSANLARIN HAKKINA GİRDİYSEN EGER BU HAKKI SENDEN YASALAR ÇERÇEVESİNDE KANUNLAR NEZARETİNDE HUKUKÎ İŞLEMLER EŞLİĞİNDE DEYİM YERİNDEYSE SÖKE SÖKE RESMEN ALIRIM... ATASÖZÜ YERİNDEYSE DİNSİZİN HAKKINDAN İMANSIZ GELİR TAM YERİNDE OLACAĞI FİKRİ VE DÜŞÜNCESİNDEYİM.. ÖMER SÖNMEZ

efendi
24.02.2024 12:32:36
bizler görevde yükselme sınavına günlerce hazırlanalım bu ve bunun gibiler bizlerin hakkını yiyerek bu şekilde yükselsin öylemi. HAKKIM HARAM OLSUN.

Bozacının Şahidi Şıracı
24.02.2024 16:29:36
Daha bu ne ki? Çalınan tek enstrüman zurna değil. Başka bir enstrümanı çalmakta çok mahir olan Be. Z.'yi bir araştırın da görün.

Ahs
2.03.2024 21:30:26
Peki Çetin denen şahsın, bir yakınının da Rektörlüğe.fotografci olarak alındığını, Çetin Efendi'nin Kolombia marka elbiselerinin Sağlık Kültürden parası karsilanarak alındığını biliyormuydunuz