C.Ü BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

C.Ü BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

C.Ü BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Sivas, maalesef çoğu zaman olumsuzluklarla anılsa dahi bazen bu şehirde güzel şeyler de olmuyor değil, Bilgisayar Mühendisliği bölümünün aktif olarak göreve başlaması gibi.

İnanması zor gelebilir ama bölümün temelleri ta 1995 yılında atılmış. İlerleyen yıllarda bölüm adına araştırma görevlileri alınmış ve bölüm adına yetiştirilmek üzere yurdun değişik üniversitelerine gönderilmişler. Bu durum 2000?li yıllara tekabül ediyor.

Gel zaman git zaman 2009 yılında bölüme daha önce meslek yüksek okulunda görev yapan bir arkadaş Yrd. Doç. kadrosuyla bölüm başkanı olarak atanmış. Sene 2011 olduğunda, daha önce bölüm adına yetiştirilmek üzere gönderilen araştırma görevlilerinden birisi doktorasını tamamlayarak eski okuluna Yrd. Doç. kadrosuyla dönmüş. Bölüme öğrenci almanın şartı olan üçüncü hoca ise bir başka üniversiteden transfer edilmiş ve Yrd. Doç. sayısı böylece olmuş üç. Bu sayı bölüme öğrenci almak için yeterli olduğu için okul yönetimi bölüm açma girişimlerine başlamış. Bu girişimler sonucunda bölüme öğrenci alımı kararı çıkmış ve böylece bölüm faal olarak görevine başlamış. Göreve başlamaya müteakip iki araştırma görevlisi ve bir öğrenci işleri personeli olmak üzere toplam üç kişi daha katılmış bölüme sayı olmuş altı.

Evet, 2011 yılında tamamlanan ekibimizle, 2012 yılında ilk öğrencilerimizi aldık ve şu an onları eğitmenin telaşı içerisindeyiz. Öğrencilerimizin önemli bir kısmı Sivaslı fakat daha fazlası dışarıdan geliyor. Doğudan, batıdan, güneyden, kuzeyden her yerden öğrencimiz var, İstanbul dâhil. Hepsi heyecanlı ve bir şeyler öğrenmenin bir şeyler yapmanın gayretini taşıyorlar. Daha birinci sınıfta olmalarına rağmen piyasada yazılımcı geçinen insanlar kadar iş yapan öğrencilerimiz var. İlerleyen yıllarda çok şeyler yapabileceklerine olan inancımız yüksek.

Biz bilgisayar mühendisliği başvurusunda bulunurken bizden önce açılmış 120 civarında bilgisayar bölümü gördük. Masrafsız bir bölüm olduğu için üniversite olan her yerde bilgisayar mühendisliği bölümü de bulunuyor. İster istemez akla şu soru gelebilir, iyi de bu kadar bilgisayar mühendisine ihtiyaç var mı? Kendi tecrübelerimizle gördüğümüz bir gerçek şu; memlekette bu kadar bilgisayar mühendisliği bölümü olmasına rağmen hala bilişim firmalarında başka alanlardan insanlar çalışıyor. Demek ki herkes kendi işini yaparsa mezunlarımızın tamamı bir iş bulabilir. Bu noktada yakın zamanda kurulmuş olan Bilgisayar Mühendisliği Odası?na önemli görevler düşüyor. Mesleğin haklarını korumasını beklediğimiz odanı çalışmaları mezun edeceğimiz öğrencilerin iş bulabilmesi anlamında önemli. Gerçi iş bulabilmenin ön koşulu tabi ki oda değil. Eğer kalifiye eleman yetiştirebilirsek iş bulmaması mümkün değil.

Şu an 100 civarında öğrencimiz ve biz hocalar Sivas?a bilişim alanında katma değer kazandırmak istiyoruz. Şehrimizin ve civarının yazılım ihtiyaçlarına cevap verecek durumda onlardan gelecek teklifleri bekliyoruz. Özellikle yazılım anabilim dalı başkanı olarak iddia ediyorum ki yazılım alanında yapacağımız çalışmalarla yazılımı Sivas?ın gündemine sokabiliriz.

Hidayet Takcı

htakci@gmail.com



Anahtar Kelimeler: 0