CAN PAZARI: 9 ÖLÜ

CAN PAZARI: 9 ÖLÜ

Van?dan Ankara istikametine giden 63 AS 600 plakalı yolcu otobüsü Yıldızeli Yaraşbeli mevkiinde şarampole yuvarlandı. İlk belirlemelere göre kazada 9 kişi hayatını kaybederken çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Yaralılar merkez ve çevre ilçelerdeki hast

Van’dan Ankara istikametine giden 63 AS 600 plakalı yolcu otobüsü Yıldızeli Yaraşbeli mevkiinde şarampole yuvarlandı. İlk belirlemelere göre kazada 9 kişi hayatını kaybederken çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Yaralılar merkez ve çevre ilçelerdeki hastanelere sevk edildi.

Yıldızeli ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 8 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Van`dan Ankara`ya giden Yıldırım Ayaz yönetimindeki 63 AS 600 plakalı yolcu otobüsü, Sivas-Ankara karayolunun Yaraşbeli mevkisinde buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Kaza ihbarının ardından bölgeye çok sayıda sağlık ve kurtarma ekibi sevk edildi. Kazada, ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralıların bir kısmının yoldan geçen araçlarla, bazılarının ise ambulanslarla Sivas ve çevre ilçelerdeki hastanelere gönderildiği öğrenildi.

Otobüsün altında kalan kişilerin çıkarılması için Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile diğer görevliler çalışma başlattı. Kaza yerine, otobüsün kaldırılması için vinç sevk edildi.

Muavin Ahmet Ayaz, yaptığı açıklamada, otobüste 42 yolcunun bulunduğunu, uyuduğu için kazanın nasıl meydana geldiğini bilmediğini söyledi. Otobüste, sürücü Ayaz`ın yanı sıra Selahattin Belin`in de şoför olarak görev yaptığı belirtildi.

KAZA İNCELENECEK

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Yıldızeli ilçesinde 9 kişinin öldüğü, trafik kazasına ilişkin, "Adli makamlar olaya el koyduğu için, kazanın teknik olarak neden kaynaklandığını şu aşamada açıklamam doğru olmaz. Bunların hepsi incelenecek. Başka hatalar var mı yok mu araştırılacak" dedi.

Sivas-Ankara karayolunun Yaraşbeli mevkisinde yolcu otobüsünün devrilmesinin ardından bölgeye gelen Vali Kemelek, yetkililerden kazayla ilgili bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Kazada yaşamını yitirenlere Allah`tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Kemelek, "Otobüs, buzlanmadan dolayı yoldan çıkmış ve devrilmiş. Kaza sonucunda 9 vatandaşımızı kaybettik, 30 vatandaşımız da yaralandı. Yaralıların bir kısmı hastanelerde. Bunların 4`ü Yozgat`ın Akdağmadeni ilçesinde, 2 yaralının sağlık durumunun ağır olduğunu öğrendim" diye konuştu.

Yaralıların sağlığına kavuşması için sağlık görevlilerinin ellerinden gelen çabayı gösterdiğini dile getiren Kemelek, "Olay anından itibaren 15 ambulansımız görev yaptı. Olaya ilk giden ambulansımız kaza yaptı. Çevre il ve ilçelerden, Tokat ve Yozgat`tan bölgeye ambulanslar sevk edildi. Toplam 24 ambulans ve UMKE, AFAD, polis ve jandarma ekipleri görev başındaydı. Görünmez bir kaza" dedi.

Özellikle otobüs şoförlerinin, yola çıkmadan önce, sürekli kullandıkları güzergahlarda hava şartlarının nasıl olduğunu internet ve teknolojik imkanlar aracılığıyla öğrenebileceklerini dile getiren Kemelek, "Bu araçlar, sürekli aynı yolu kullanan araçlar. Şoförler, bu yolu biliyor. Böyle tehlikeli yerlerde dikkatli olmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Vali Kemelek, bir gazetecinin, otobüsün ön lastiklerinin yazlık olduğunu belirtmesi üzerine, şunları söyledi:

"Adli makamlar olaya el koyduğu için, kazanın teknik olarak neden kaynaklandığını şu aşamada açıklamam doğru olmaz. Bunların hepsi incelenecek. Başka hatalar var mı yok mu araştırılacak. Benim ifade etmek istediğim şu: Siz Sivas`ta yaşıyorsunuz, Çamlıbel`e, Yağdonduran`a, Yaraşbeli`ne dikkat edileceğini herkes biliyor."

Trafik ekiplerince, otobüste yapılan ilk incelemede, aracın ön lastiklerinin yazlık, arka lastiklerinin ise kışlık olduğunun tespit edildiği belirtildi. Kış lastiği uygulamasıyla ilgili genelgeye göre, "Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olmasının zorunlu olduğunu belirten yetkililer, yapılan rutin uygulamalar kapsamında bu tür araçların arka tekerlerinde kış lastiği takılı olup olmadığının kontrol edildiğini, ön lastiklerin ise diş derinliğinin denetlendiğini kaydetti.