BÜYÜKEŞHİRLER ÖRNEK ALINSIN BELEDİYE KADIN İŞÇİ ÇALIŞTIRSIN

BÜYÜKEŞHİRLER ÖRNEK ALINSIN BELEDİYE KADIN İŞÇİ ÇALIŞTIRSIN

BÜYÜKEŞHİRLER ÖRNEK ALINSIN BELEDİYE KADIN İŞÇİ ÇALIŞTIRSIN

Büyükşehir belediyelerinin büyük çoğunluğu park bahçe ve temizlik işlerinde kadın işçileri çalıştırarak ihtiyaç sahibi olan hanımların geçimlerini sağlamalarına imkan tanıyor. Sivas belediyesinin de kadınlara yönelik düzenlediği kursların yanı sıra eğitim düzeyi düşük olan ve ihtiyaç sahibi olan kadınlara iş imkanı sunmasına, ev ekonomisine katkıda bulunmasına yardımcı olması bekleniyor. Kurslarda öğrenilen el işlerinin geçim kaynağı olamadığı günümüzde eğitim düzeyi düşük kadınların da devlet dairelerinde çalışmasına olanak tanınması bekleniyor.

İş dünyasında kadınların ve gençlerin iş bulma şansının daha fazla olduğu günümüzde tartışılmaz bir gerçek. Ancak kadınların ve gençlerin iş bulma şansı, iş sahalarıyla da paralel bir denklem üzerine kurulu. İşsizliğin hüküm sürdüğü Sivas?ta kadın ve gençlerin iş bulma şansı diğer kentlere oranla daha düşük. Büyükşehir belediyelerinin birçoğu kadınların ev ekonomisine katkı sunmak için onlara iş imkanları sunuyor. Sadece kurslar düzenleyerek değil, sahada çeşitli işler vererek bu dengeyi sağlıyor. Özellikle park ve bahçe ile temizlik işlerinde kadınların çalışabileceği imkanlar oluşturan büyükşehir belediyeleri,  çalışmak ve ev geçimini sağlamak zorunda olanlar için iyi bir fırsat oluyor. Parklardaki çiçeklerin sulama, budama, temizlik işleri gibi hanımların fiziki şartlarına uygun verilen işlerde hem hanımlar kendi istihdamını sağlayabiliyor, hem de yapılan işlerde verimlilik daha da artıyor.

Sivas?ta ise belediye bünyesinde çalışan kadınların sadece devlet dairelerindeki masa başı işlerde çalıştığı görülüyor. Eğitim düzeyi el vermeyen kadınların zaten kamu kurumlarında çalışma gibi bir şansı bulunmadığından şayet ihtiyaç sahibi ise yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor. Ya da belediye çeşitli kurslar düzenleyerek meslek öğretmeye çalışıyor ancak ev hanımlarının büyük çoğunluğu zaten el işlerinde başarılı olsa da bu onlara bir geçim kaynağı olamıyor. Bu nedenle Sivas belediyesinin de büyükşehir belediyelerini örnek alarak özellikle Özbelsan bünyesinde temizlik ve park bahçe işleri için kadın işçi alımı yapması bekleniyor.



Anahtar Kelimeler: 0