BİR TARAFTA EKMEK KAVGASI DİĞER TARAFTA PARK PROTESTOSU

BİR TARAFTA EKMEK KAVGASI DİĞER TARAFTA PARK PROTESTOSU

BİR TARAFTA EKMEK KAVGASI DİĞER TARAFTA PARK PROTESTOSU

Sivas Demir Çelik Fabrikası işçileri yine sokağa döküldü. Aylar öncesinde de maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan 500?e yakın işçi, önceki gün akşam saatlerinde Saray Bosna Parkı?nda toplandı. Diğer taraftan da Taksim Gezi Parkı?ndaki eyleme destek için ilimizde de protestolar devam etti. Bir tarafta bir tarafta yaklaşık 500 kişi ekmek mücadelesi verirken, diğer tarafta 3-5 tane ağaç için yapılan eylem dikkat çekti.

Sivas Demir Çelik Fabrikasında çalışan işçilerin isyanı dinmek bilmiyor. Kayyuma devredilen fabrikanın yaşadığı sıkıntılar nedeniyle işçilerin maaşlarını düzenli bir şekilde alamaması, işçiler tarafından daha önce olduğu gibi yine protesto edilmeye başlandı. Vardiyalı olarak çalışan işçiler maaşlarını zamanında alamadıkları için yönetime tepki göstermeye devam ettiler.

Aynı gün ilimizde bir taraftan işten çıkarılma korkusuyla çalışan ve maaşlarını düzenli olarak alamayan işçiler objektiflere yansırken, diğer taraftan da İstanbul Taksim?deki Gezi Parkı eylemine destek verenler objektiflere yansıdı. Bir tarafta ekmek kavgası, diğer tarafta sözde çevreciler?

Aylar öncesinde maaşlarını alamaması nedeniyle iş bırakma eylemi yapan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR) işçileri yine meydanlara döküldü. Önceki gün akşam Saray Bosna Parkı?nda Şehitler Anıtı önünde toplanan gurup saat 22.40 sularında yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasıyla Polis kontrolünde Kongre Müzesi bahçesine geldi.

Maaşlarının taksitle ödenmesi ve alacakların artmasıyla 12 arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren 500?e yakın işçi, Fabrika yönetimi ve kayyum heyeti aleyhinde sloganlar attı.

Bu arada, işçiler arasından bazı temsilcilerin Sivas Valiliği`ne giderek Vali Zübeyir Kemelek, ve Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay ile görüştüğü öğrenildi.

Kemelek`e sorunlarını anlattıklarını belirten işçiler, bir çözüme ulaşamadıkları gerekçesiyle müze bahçesinde oturma eylemlerine devam etti. Arkadaşlarının işe geri dönmesi ve maaşlarının düzenli ödenmesini isteyen grup üyeleri, aksi halde üretim yapmayacaklarını ifade etti.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen işçiler, sabah saatlerinde aynı yerde toplanmak üzere gece yarısı saat 00.40 sularında alandan ayrıldı. Bölgede Çevik Kuvvet ekiplerinin hazır beklediği görüldü.

Her hangi bir olayın yaşanmadığı eylemde Emniyet yetkilileri eylem yapan işçilerin arasına dışarıdan kimsenin girmemesi konusunda uyardı. Konunun hassasiyetinin farkında olduklarını kaydeden işçiler ise, daha önce eylemde yaşananları unutmadıklarını belirtti.

Dün sabah saatlerinde yine kent meydanında toplanan işçiler bir basın açıklaması yaptı. İşçiler adına basın bildirisi okuyan Mustafa Erturhan şöyle dedi:

?Bizler Sivas Demir Çelik işçileri olarak 2004 yılından bu yana Erol Evcil, TMSF ve kayyum heyeti altında çalışmaktayız. Bizler SİDEMİR emekçileri olarak mağduriyetimizin giderilmesi hususunda, başta üyesi olduğumuz Türk Metal Sendikası olmak üzere sivil toplum örgütleri, kayyum heyeti, siyasi partiler ve Sivas kamuoyundan bir destek görmemekteyiz. Bizim derdimiz sadece ekmeğimiz. Biz çoluğumuza çocuğumuza ekmek götüremiyoruz, 2004`den bu yana düzenli bir şekilde maaş alamadık. Biz buradan tüm yetkililere sesleniyoruz, artık bizim sesimizi duysunlar. Şirket yetkilileri bize baskı yapıyorlar. Biz olmasak da diğer illerden işçi getireceklerini söylüyorlar. Sivas buna izin vermesin. Biz hakkımızı alana kadar işbaşı yapmayacağız. Çıkanlar işe yeniden alınmadığı sürece kesinlikle işbaşı yapılmayacak. Bunu tüm Sivas, tüm Türkiye duysun.?

Basın açıklaması sırasında bazı işçiler, eylem alanına gelen şirket yetkilisi Tolga Demirel ile görüştü. Demirel`in işten çıkarılan kişilerin tekrar işe alınmayacağını ve şu anda işçilere ödeme yapılmayacağını söyledi. İşçiler bunun üzerine Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesine yürüyerek bir süre burada oturma eylemi yaptı. İşçiler daha sonra müze bahçesine getirdikleri davul- zurna eşliğinde halay çekip çiftetelli oynadı. İşçiler, istekleri yerine getirilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Taksim`de Gezi Parkı`nda ki eylemcilere destek vermek amacıyla Sivas`ta bir grup dün de gösteri yaptı. Kısa süreli gerginliklerin yaşandığı eylemde CHP ve polisin sağduyusu gösteride olay çıkmamasında etkili oldu.

İstanbul Taksim`deki eylemcilere destek vermek amacıyla Sivas`ta da gösteri yapıldı. Kent meydanında toplanan protestocular, sloganlar atarak hükümeti eleştiren sloganlar attı. Yaklaşık 500 kişi çeşitli sloganlar atarken bazı eylemcilerin biber gazlı müdahaleler ile ilgili tahrik edici sloganlar atması dikkat çekti. Geniş güvenlik önlemi alan polis dışarıdan tahrik olmaması için büyük çaba harcadı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ulaş Karasu ve partililerin de destek verdiği eylemde, son günlerde gündemde olan ayran da dağıtıldı. Bir süre kent meydanında sloganlar atan grup Selçuk Parkı`na doğru yürüyüşe geçti. Polis izinsiz yürüyüş yapılmaması için grubun önünü kesti. Burada gruptakilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken yapılan pazarlık sonrası göstericiler, 50. Yıl Kavşağı`na kadar slogan atarak yürüyüşe geçti.

Göstericiler 50. Yıl Kavşağı`ndan geri döndü ve trafiğe kapatılan yoldan yürüyerek yeniden kent meydanına geldi. Burada CHP İl Başkanı Ulaş Karasu ve partililer eylemi bitirme çağrısı yapsa da gruptan bazıları buna karşı çıktı. "Sağ sol yok eylem var" sloganı atan göstericiler, daha sonra partililerin yaptığı görüşme sonrası olaysız dağıldı.



Anahtar Kelimeler: 0