BİR 8 MART KOMEDİSİ

BİR 8 MART KOMEDİSİ

BİR 8 MART KOMEDİSİ

Merhaba,

İşte anlamının yanından bile geçemediğimiz bir özel gün daha? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü? Bir diğer adı da  ?Dünya Emekçi Kadınlar Günü? dür aslında ama ?Emek falan o nasıl laflar öyle, hiç kadınlara yakışıyor mu?? diye düşünülmüş olacak ki işin o kısmından pek bahsedilmez?

Yok yok, merak etmeyin oturup bu günün tarihçesini anlatacak değilim ?meraklısı nasılsa öğrenir- sadece birkaç şey var söylemek istediğim?

Ve içlerinde en öncelikli olanı da bu günün öyle göbekler atılarak falan kutlanacak bir gün olmadığı? Dikkatinizi çektiyse bu bir anma günüdür?(!) Hani muhteşem markalarımız özel indirimler falan yapıyorlar ya işte onlar için ufak bir uyarı; bu masalları yutup, aldıkları hediyelere tapan hemcinslerimin uyanması için de bir vesile olur dilerim?

Daha önceki 8 Mart?larda ne gördük? ?HİÇ?? Bugün ne göreceğiz? ?HİÇ?? Efendim bazı yetkililer ellerinde ?alışık olmadıklarından olsa gerek- odun gibi tuttukları çiçekleri sokakta topladıkları kalabalıktaki kadınlara dağıtacak bir kere, bu olmazsa olmaz. E akşamına da şöyle eşli bir yemek falan düzenlerler; ?Analarımız, bacılarımız?? la başlayan üç beş de nutuk attılar mı tamamdır. Daha ne olsun yahu! Şu güzel günde sizin sorunlarınızdan konuşalım da canımız mı sıkılsın. Valla yaranılmaz size. Yediğiniz önünüzde, yemediğiniz arkanızda ama ?Yok ille kendimizi geliştireceğiz, çalışacağız.? diyorsunuz, sonra da şikayet ediyorsunuz. Madem öyle oturun evinizde be kardeşim?

Oturun evinizde(!)

Oturun ki iki gün sonra buldukları her bahaneyle size hesap sorsun birileri? Parayı getiren bensem son sözü de ben söylerim desinler? Oturun ki daha rahat susturabilsinler? Sadece onlar istediğinde çıksın başınız dışarı; ne derlerse yapın, ne isterlerse giyin, ne zaman ve nasıl isterlerse öyle konuşun, kendilerini nasıl seveceğinizi bile onlardan öğrenin ve hatta izinsiz nefes bile almayın? İşte size sonsuz mutluluğun anahtarı? Ha unutmadan arada öfkelenirlerse falan üç beş yumruğa da göz yumuverin canım?  Oturun evinizde oturun ki kendilerini yeryüzü tanrısı ilan edenler daha çok binsin tepenize?

Tam da burada ufak bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum -Aslına bakarsanız böyle açıklamalar yapmaktan da çok sıkıldım ama kimseye fırsat vermemek için bir süre daha devam edeceğim izninizle. ? bir önceki paragraf asla ev hanımlarını hedef almamaktadır. Bir birey olduğunu unutup kendine bahşedilen yaşamını bile bir başkasının varlığına bağlayan herkes için yazılmıştır. Şimdi, üstüne alınmak isteyenler alınabilir?

Neyse, konumuza dönelim? Böyle özel günlerin çok önemli bir özelliği de sömürüye açık olmalarıdır ki eğer dikkatli biriyseniz Mart ayının ilk haftasında ortalıkta dolaşan haber ve fotoğraflardan bunu zaten görürsünüz. Şimdilerde de bu durum yoğun bir şekilde sürüyor. En ironiğinden bir örnek: Kadınlıklarını ispatlamanın tek yolu olarak ekranda soyunmayı seçenler çıkmış meydana, bizim yanımızda olduklarından dem vuruyorlar? Güler misin ağlar mısın? Ne tuhaf bir dünya değil mi hocam?

Yahu sen daha düne kadar üstünde kürkle güle oynaya dolaşan, hayvan katline katkıda bulunan bir kadınsın ve kalmış kadına şiddete karşıyım diyorsun. Hadi be güzelim! Yapma böyle. Öyle iki mor boyayla olmuyor bu işler. Dünyadaki herhangi bir canlının katline için sızlamıyorsa ne sanatçısın ?hoş zaten sanatçı değilsin ya-, ne kadınsın ne de insansın benim gözümde?  Duyarlıymış Peh! Evet, çok duyarlısınız, özellikle de koku alma duyunuz çok gelişmiş. Yakınlarda bir yerde para varsa onu asla kaçırmazsınız. Bunu yaparken komik duruma düşmeniz ya da basitleşmeniz hatta ve hatta birilerinin onurunu kıracak olmanız çok da umurunuzda olmaz?  Biliyor musunuz siz o güya empati kurduğunuz kadınlardan çok daha acınacak durumdasınız? Bak üzüldüm şimdi, sizin için de bir kampanya mı başlatsak?!

Uzun lafın kısası: Kadınlar bile böyle bir günü karşı cinsten gelecek maddi hediyeleri bekleyerek geçiriyorsa bilin ki daha çok fırın ekmek yememiz lazım bazı şeyleri anlatabilmek için. Hayata geçirebilmek için ne lazım peki? Onu da varın siz hesaplayın artık?

Bu vesileyle 156 yıl önce bugün sadece çalışma koşullarının iyileşmesi için gerçekleştirdikleri grevde Amerikan polisinin müdahalesi sonucu ölen çoğu kadın 129 işçiyi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.

Bugün de yine gösteriler olacaktır mutlaka. Umutsuzca umuyorum ki bu sefer gerçekten her şey çok güzel olsun. İnsanlar isteklerini rahatça dile getirsin ve ne olur herhangi bir çatışmaya kimse izin vermesin? Birazcık sağduyu ve akıl kullanımı çok şeyi çözecektir?

Hepimiz için sağlıklı, güzel, aklımızla kalbimizi aynı anda kullanabileceğimiz günler diliyorum. Görüşmek üzere, hoşça kalın?

?



Anahtar Kelimeler: 0