BELEDİYE ENGELLİLERE MAVİ BONCUK DAĞITTI

BELEDİYE ENGELLİLERE MAVİ BONCUK DAĞITTI

Sivas Yeşil Işık Engelliler Derneği Başkanı Turhan Cin gazetemize özel yaptığı açıklamalarda mevcut Belediye yönetimini sert dille eleştirdi. Son 5 yıl içerisinde engelli haklarının ihlal edildiğini ve Belediye yetkililerinin kanun ve yasaları tanımadığın

Sivas Yeşil Işık Engelliler Derneği Başkanı Turhan Cin gazetemize özel yaptığı açıklamalarda mevcut Belediye yönetimini sert dille eleştirdi. Son 5 yıl içerisinde engelli haklarının ihlal edildiğini ve Belediye yetkililerinin kanun ve yasaları tanımadığını kaydeden Cin, seçim dönemiyle birlikte bir takım etkinliklerin düzenlendiğini ifade etti. Engelli Bireyler olarak "Bizler Lütuf Değil; Yasal Haklarımızı Talep Ediyoruz” diyen Cin, Belediye’nin mavi boncuk dağıttığını belirtti.

Sivas Yeşil Işık Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Cin gazetemize özel yaptığı açıklamalarda mevcut Belediye yönetimini sert dille eleştirdi. Özellikle son 5 yıl içerisinde engelli bireylerin artık birçok haklarından faydalanamadığını belirten Cin, engellilere yönelik göstermelik yapılan faaliyetleri eleştirerek artık mavi boncuk dağıtmaktan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Ülke nüfusunun yaklaşık %12,29’u yani yaklaşık 9 milyon vatandaşımızın çeşitli sınıflarda engelli olduğunu belirten Cin, “Engellilikle ilgili konular anne-baba-kardeş-eş ve çocukları ile yaklaşık 40 milyon kişi direkt ilgilendirmektedir” dedi.

Yeşil Işık Engelliler Derneği Başkanı Turhan Cin, “2004 ve 2005 yılında çıkarılan 5216 ve 5393 sayılı belediyeler kanunu ile 5378 sayılı engelliler ile ilgili kanunların yürürlüğe girdiği 2005 yılında erişilebilirlikle ilgili gerekli düzenlemeler için uygulayıcı kurumlara 7 yıl süre vermiştir. Kanuna göre 2005 yılına kadar yapılan yanlış mimari uygulamalar 7 yıl içinde doğruya çevrilecek, kanun çıktıktan sonraki her mimari uygulama, toplu taşıma araçları, kamu binası, konut, sosyal yaşam alanları, otel, lokanta, kafe vb. engelsiz erişilebilir mimari tasarım ölçülerine göre yapılamalı gerekiyordu” dedi.

Mevcut Belediye yönetiminin ilgili kanunları çiğnediğini belirten Cin, “5 yıldır Ne kendi mimari uygulamalarında, ne de ruhsatlandırdıksan binalarda zaten 3194 sayılı kanunu bile tanımayıp uygulamayarak suç işlemiş ve İnsan Haklarını ihlal etmiş oldular” dedi.

2009 Yerel seçimlerinden önceki dönemlerde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Boyunca Sivas`ta Yerel Yönetimin Katkılarıyla Tüm İllerden Davet Edilen Engelli Federasyon vs Konfederasyonlara bağlı Dernekler ve üyeleri İlimize davet edilerek bir şenlik havasında Engelliler anıldığını belirten Cin, “Maalesef 2009’dan beri yani son 5 yıldır Engellilerin adı bile anılmayıp; Yerel seçim havasına girilen son 6 ayda seçim malzemesi olarak kullanılmak üzere birkaç basit etkinlik tertiplenmiştir” dedi.

Son dönemde yapılan faaliyetlerin sınırlı tutulduğunun altını çizen Cin, “Bunu da; "ENGELLİLERE BÎR LÜTUFMUŞ GİBİ AFİŞE ETMEK" Biz engellilerin gözünü boyamaya çatışmaktır. Engelli toplumunun ucuz bir kitle olmadığını artık ilgililere duyurmanın tam zamanıdır demekten kendimizi alıkoyamıyoruz” dedi.

Engelli ailelerine seslenen Cin şunları kaydetti:

ENGELLİLER VE AİLELERİ ŞUNU BİLMELİDİRKİ !..

04.03.2014 Tarih ve 28931 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMADA ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKIMIZ.

Sivas Belediye Başkanlığı tarafından, Halk Otobüsleri Kooperatifinin kabul etmediğini ve belediye ile sözleşmelerinin olduğunu bahane gösterilerek UYGULAMAYI Başlatmayarak biz Engellileri Mağdur etmiştir.

Bugün Halk Otobüsleri Kooperatifi ile yaptığım görüşmede ise yeni bir ücretsiz kart ihdas edileceği hakkında yönetim kurulu üyesi Necati Beyden aldığım bilgi bu doğrultuda kartlar ihdas edilene kadar ENGELLİ kartının geçersiz olduğu söylenmektedir.

Halbuki; hiçbir sözleşme ve yönetmelik HUKUK VE KANUNDAN üstün değildir ve sayılamaz. Sayan ve uygulamayanlarda Biz Engellilerden Yerel seçimlerde OY İSTEME HAKKINA SAHİPLİDİR kendilerine sormak gerekir.

NASIL BİR YEREL YÖNETİM İSTİYORUZ !..

- Yaya kaldırımları uygun hale getirileceğini kaldırımlarda "Elektrik direği ve Trafo Dolaplarını, Telefon Trafo Dolaplarının, Çöp Kazanları ve girintilerini uygun hale getireceğimi,

- Ücretli Her Otoparklarda Engellilerin Araçlarına için ÜCRETSİZ olmalıdır.

- Kaldırımlardaki Engelli rampaları ve görme engelliler için hissedilebilir yüzeylerin doğru yapılmasının sağlanması.

- Kaldırımlar görme engelliler için hissedilebilir yüzeyler doğru yapılmasını, Engelliler ve engelli hale gelmiş yaşlılarla ilgili sosyal destek hizmetleri başlatılmasını ve arttırılmasını,

- Engellilerin ve ailelerindeki bireylerin iş hayatına atılabilmeleri için imkânlar sağlanmalıdır.

- Engelli Kültür Merkezi acilen merkeze taşınmalıdır.

- Toplu taşıma araçlarında gerekli yenilemeler yapılmasını, Toplu Taşım Araç sürücülerinin engellilere karşı sorumlulukları ve görevleri öğretilmelidir bulunan engelli raporu olan Engelliler Toplu taşıma araçlarından, Polisler, Zabıtalar ve Gaziler gibi ücretsiz seyahat edebilmelerinin sağlanmasını.

- Hanesinde Engelli bireyi bulunan Konutun Su Kullanımında Eri az %50 indirim sağlanmasını,

- Sıcak Çermik Kaplıcaları ve Soğuk Çermik Kaplıcalarında Engelli Ailelerine kaplıca otel kiralamalarında % 50 indirim sağlanmalı.

- Paşabahçe ve diğer piknik alanları girişlerini Engelli Bireylere Ücretsiz olmasının sağlanmasını,

- 10-16 Mayıs Engelliler Haftası boyunca Sıcak Çermik Kaplıcalarında İlimiz Engellilerine Yatılı Şenlik tertiplenmesini ve 3 Aralık Engelliler Gününde ise 3 tam günlük Yatılı Şenlik tertiplenmesini Kaplıca tam kapasitesi ile sınırlı.

- Belediye Meclisinde Mutlak suretle bir Engelli STK davet edilip söz verilmesini.

- Okul ve Personel taşımacılığı yapan Tur vs. Araçlarının servis saati hariç şehir merkezinde cadde ve sokaklarda park yapmalarını kaldırılmasını.

- Okul ve Personel taşımacılığı yapan Tur yazıhane ve bürolarının şehirden çıkarılmasını

- Kaldırımların Manav Market v.s esnaf tezgâhlarından arındırılmasını yayalara terk edilmesinin sağlanmasını.

- Bir yerel yönetimin başarısı o kentte sokaklarda ve sosyal mekanların içinde görülen Engellilerin ve yaşlıların sayısı kadardır !.. Yukarıda sorunların çözümleri de sıralanmıştır. Çözüme ulaşmak için doğru bilgi ve hizmet gereklidir. Bununda yolu Engelli STK larla doğru iletişime geçip, MAVİ BONCUK DAĞITILMAMASINDAN GEÇMEKTEDİR.

"BİZLER LÜTUF DEĞİL; YASAL HAKLARIMIZI TALEP EDİYORUZ "