Başarılı Madencilik için Profesyonel Madencilik Şart mıdır? Madenciler Nasıl Finans Bulabilirler?

Başarılı Madencilik için Profesyonel Madencilik Şart mıdır? Madenciler Nasıl Finans Bulabilirler?

Madencilik faaliyetleri profesyonel olarak yapıldığı takdirde, başarıya ulaşma oranı artmaktadır. Bir maden profesyoneli ve QP-CPG-Umrek CP’si olarak tüm madenciliğin profesyonel kurallara göre yapılmasını şiddetle tavsiye etmekteyim.

Dünyadaki madencilik faaliyetlerinde, geçmişten günümüze kadar gelen madencilik skandallarının önlenmesi ve tüm spekülasyonların ortadan kaldırılması amacıyla Avustralya da bir Komite kurulmuştur.  Bu komitenin adı  ‘’Uluslararası Maden Rezerv ve Kaynak raporlama komitesidir, kısa adı ise ‘’CRIRSCO’’’dır. 

(Dünyada madencilikte yapılmış olan en büyük maden skandallardan birisi, başrolde, Matthew McConaugheyin oynadığı  Altın isimli yabancı bir filme de konu olmuştur; Bu filmi çeşitli kaynaklardan (netflix, Youtebe, Google vb) izleme fırsatınız olursa konuyu daha iyi anlama şansınız artmış olacaktır).
 
CRIRSCO ‘nun kabul ettiği raporlama kodları ( Jorc code, Umrek Code) ile  yapılan Kaynak ve Rezerv raporları ile neler elde edilir?
 
Eğer madencilik faaliyetlerinin başında sonuna kadar CRIRSCO’ya göre hazırlanmış raporlama kodlarına göre faaliyet gösterebilir ve ilk baştan (ilk hedef; target exploration report, keşif raporlarından itibaren)  işletmeye kadar geçen süre içinde gerekli raporlama kodlarına (kodlara uygun kurallara göre) raporlama yapılırsa madencilik faaliyetlerinin sürdürülmesi daha kolay olabilecektir (https://www.crirsco.com).

Yani başka bir deyişle madenciler bu hazırlanan kaynak ve/veya rezerv raporları ile kendilerine finans bulabilme şansları artmış olacak, bu finans ile araştırma ve işletmeye kadar gerekli harcamalara kavuşmuş olabilecektir ya da hazırlanacak bu raporlarla madenciler çeşitli ulusal ve uluslararası borsaya madenini kote edebilecektir, hazırladıkları raporlarla kendine daha profesyonel ortak bulma yolunda şansları açılmış olacaktır.

Özellikle dünyada özel ve devlete ait bazı finans kurumları, kuruluşları, uluslararası bazı bankalar, Ulusal bankalar ( Bist; Borsa istanbul, Finans Katılım, Vakıf Katılım gibi) yukarıda zikredilen Jorc Code, Umrek Code veya diğer raporlama kodlarına uygun olarak hazırlanan Kaynak ve Rezerv raporlarını sadece kabul etmektedir.  Tabiki Rapor Kodlarının seçiminde çalışma konularına bağlıdır.

Bu raporlama komitesine bir çok üye ülke bulunmaktadır ve Türkiye de bu üye ülkeler arasına girmiş ve kendine ait raporlama koduna kavuşmuştur. Uluslararası maden Rezerv ve Kaynak kodu (UMREK Code).

Ülkelerin  Maden Raporlama Komisyonları ve Kodları (CRIRSCO);
Türkiyenin Raporlama Kodu; UMREK,  Avustralyanın Raporlama Kodu; Jorc Code, Güney Afrikanın Raporlama Kodu; Samrec Code
 

Bu Raporlama kodlarına bağlı olarak yeni bazı sınıflamalar ve tanımlar yapılmıştır.  Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Maden Kaynakları ve Maden Rezervleri arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Maden Kaynakları ve Maden rezervlerine ulaşmanın tek yolu raporlama kodlarına uygun çalışmalar yapmak ve elde edilen verilerle Maden Kaynak veya Maden rezerv tespiti raporlarla ortaya konulmalıdır ( umrek.com.tr). 

Saygılarımla.