ARSA FAKİRİ SİVAS

ARSA FAKİRİ SİVAS

İlimiz geçtiğimiz yıllardan beridir arca sorunuyla karşılaşmaya devam ediyor. Sivas?ın hala tek merkezden oluşmasının en büyük sorununun da arsa bulunamamasından kaynaklandığı belirtilirken, güncel arsa satış platformlarında da ilimizdeki arsa satışlarını

İlimiz geçtiğimiz yıllardan beridir arca sorunuyla karşılaşmaya devam ediyor. Sivas’ın hala tek merkezden oluşmasının en büyük sorununun da arsa bulunamamasından kaynaklandığı belirtilirken, güncel arsa satış platformlarında da ilimizdeki arsa satışlarının ne kadar az olduğunu gözler önüne seriyor. İlimize dışarıdan yatırımcı gelmemesinin en büyük nedeni olarak da yine uygun arsa bulamamaktan geçtiği ifade ediliyor. Arca sorununa en büyük örnek olarak ise yıllardır yer arayışları devam eder Lojistik Köy Projesi akıllara geliyor.

Kurulduğu coğrafya açısından Türkiye’nin en geniş coğrafi alanına sahip olan Sivas maalesef adet arsa fakiri konumunda bulunuyor. Şehrin açılamamasının temelinde de arsa üretilmesi sorunu olduğu dillendirilmeye devam ediyor. Gelmiş geçmiş bütün belediyelerin arsa üretimi noktasında cimri davranılmasının geldiğimiz noktada Sivas’ı arsa fakiri konumuna getirmiş olduğu belirtiliyor.

İcraatları arasında 30 yıllık İmar Revizyonunu yapmasıyla övünen mevcut Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’te yaptığı imar revizyonuna rağmen arsa sorunu çözemedi. 1/5.000’lik ve 1/1.000’lik planların ardından 18. Madde uygulamaları daha planlı şekilde arsa üretilmesi için belediye tarafından yapılması gerekirken bu işin de ortada kaldığı yorumları yapılıyor.

Yerel seçimler öncesinde mevcut Belediye yönetimi revizyon imar planının reklamını yapmaya devam ederken, gelinen noktada arsa satışlarında hiçbir artışın olmadığı gözlemleniyor.

RAKAMLARLA ARSA SORUNU

Türkiye’nin en büyük emlak portalı olan ve yıllık 100 Milyar dolarlık satışa aracılık eden sahibinden.com’un yayınladığı güncel veriler ise Sivas’ın arsa sorunu gözler önüne seriyor. Sivas benzeri kentlerle, Sivas arasında satılık arsa sayısı açısından 10-15 kat üzerinde fark söz konusu. Sivas’ta Aralık 2013’te satılık sadece 307 arsa satışa çıkarken aynı tarihte Kayseri’de ki satlık arsa sayısı tam 5037 Adet.

Bu rakam Konya’da 4877’ü bulurken, Gaziantep’te 4573, Sivas’tan daha küçük olan Çorum’da 806 adet olarak göze batıyor. Ayrıca arsaların metrekaresi ve niteliği karşılaştırıldığında bu şehirlerde üretilen arsaların metrajlarının çok daha büyük olduğu ve büyük projelere uygun olduğu göze batıyor

KAMU YATIRIMLARINDA DA ARSA SORUNU VAR!

Geçtiğimiz dönemlerde kamu yatırımları konusunda da arsa sorunu hep Sivas’ın karşısına çıkmıştı. Bölge Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Adliye Binası, Stadyum ve diğer önemli kamu yatırımları doğru ve değerli sorunu nedeniyle halk tarafından tasvip edilmeyen bölgelerdeki arsalara inşa ediliyor.  Buraların seçilmesinde de arsa sorunuyla karşılaşıldığı biliniyor.

Gelişmenin hem göstergesi hem de dinamosu ve yatırımcı çekmenin en temel yollarından biri arsa üretilmesi olduğu biliniyor. İnşaat sektörünün önünü açacak, Sivas’a yatırımcı çekmenin satılık arsa ve nitelikli arsa sayısını artırmak olduğu belirtiliyor.

Prestijli konut projelerinde ulusal yatırımcıların ideal arsa büyüklükleri en az 10 bin metrekare olurken 20 bin, 50 bin ve 100 bin metrekarelik büyük arsaların üretilmesi de ulusal inşaat firmaların Sivas’a yatırım yapmalarını sağlayacak ve sosyal donatışı, nitelikli yaşam alanı olacak projelerin ortaya çıkışı sağlanacaktır. Yeni Sivas ve Kızılırmak projeleri de arsa oluşturulacak arsa sayısını hızla artırabilecektir.

ŞEHİR                    SATILIK ARSA SAYISI                

Sivas

307

Konya

4877

Kayseri

5037

Gazi Antep

4573

SAMSUN

3031

ÇORUM

806

 



METİN
23.12.2013 09:17:40
OLAN ARSADA ÇOK PAHALI , 300 M2 BİR PARSEL ARSAYA YİRMİ BEŞ , OTUZ BİN LİRA İSTENİYOR, SANKİ DENİZE NAZIR.. HALİYLE SATAMIYORDA, ALANDA YOK , KISIR BİR SÜREÇ SÜRÜP GİDİYOR NE AZİKKİ..

taner
23.12.2013 09:17:11
SAHİ, ARSA SAYILARINA BAKMIŞKEN, BİRDE ŞEHİRLERİN EMLAKÇI SAYISINA BAKILMALI, SİVAS BİRİNCİDİR HERHALDE, MANTAR GİBİ ÇOĞALDILAR , PİYASA ZAMLANDI, NE ALAN VAR , NEDE SATABİLEN, BELEDİYE NİYE BU EMLAKÇILARI SINIRLAMIYOR, NİYE KONTROL ETMİYOR ACABA,, GERÇEK SAMİMİ EMLAKÇILARA BİLE GÜVENMEZ OLDUK ARTIK,

sefilix
23.12.2013 09:16:16
ee bunun sorumlusu chp mhp sp bbp dememişsiniz. belediye başkanına çatmamışsınız.

ahmet yıldız
29.12.2013 18:25:51
cok canım cok fakır. beledıye ye sorak gerek ç. bu ev fıyatlaı nıye arttı acaba.kımın cebıne ne kadar gıttı acaba