ALiM YILDIZ VE KADROSUNUN TiCARi SIRLARI

ALiM YILDIZ VE KADROSUNUN TiCARi SIRLARI

Bir ihtimal daha var! Ne mi o ihtimal... Kandırmak, kandırılmak, kandırılmış olmak yani kandırmak ile ilgili her şey... İşte o ihtimal... Kayıp milyonlar ve ihtimaller. İhtimaller zincirinde cevap bekleyen sorular... Bir ihtimal!

Değerli Okuyucularımız Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Haftanın Usulsüzlüğü köşemizde bu hafta yine sizlerleyiz.

Öncelik o yazdı bu yazdırdı, o bilgi verdi, şu bilgi sızdırdı gibi sızlanmalar mı yoksa kendisininde bir dönem köşe yazıları yazdığı bu gazete yani Sivas postasında şahsınında çok yakınen bildiği gibi haber konusunun gerçekliği mi… Atı alan Üsküdarı geçer, alttaki bir metinle gelen koltuk kayar gider… Gerçekler ve yazılanlar bakidir… Dil söyler Edebiyat satırlarda hayat bulur…

Bu hafta sizlere, 2007 yılından Devlet Bahçeli’nin bir seçim mitinginden sesleniyoruz. Seçim mitinginin hafızalarımızda kalan bir sahnesinde, kalabalığın içerisinden  bir vatandaş gür bir sesle şöyle sesleniyor. “Bunlar kendilerine bağladılar hortumu, kendilerine bağladılar” .  O sırada sahnede bulunan  Devlet Bey de, aynı heyecan ve gür bir sesle “Ne hortumu, kanalizasyon borularını bağladılar”  sözleriyle kalabalığa sesleniyor. Merak edenler için ilgili kısa video halen daha youtube’da bulunmaktadır.

Bu konuyu neden hasbihal ettiğimizi merak edecek olursanız, Alim Yıldız’ın Ticari Sırları adı altında sizlerle paylaşacağımız hususlar bizlere nedense bu hortum ve kanalizasyon borularını hatırlatmaktadır.

Bu ticari sırlardan biri, bizatihi Alim Yıldız ve kadrosunun da “Ticari Sır” olarak ifade etmekten çekinmediği 16 Nisan 2021 yılında ilgili banka ile yapılan maaş promosyonu anlaşmasıdır. 16 Nisan 2021 tarihinde üniversite yetkilileri ile banka yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucu varılan anlaşmaya göre üniversite personeline 7.700 TL maaş promosyonu verilmesi kararlaştırılmış ve sözleşmeye bağlanmıştır. Tarihler Eylül 2022’yi gösterdiğinde, dönemin yüksek enflasyonu neticesinde birçok kurumda olduğu gibi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile anlaşmalı banka arasında da güncelleme görüşmeleri yapılmıştır. Bu görüşmeler sonrası Sivas Cumhuriyet Üniversitesi resmi sosyal medya hesapları ile Rektör Alim Yıldız’a ait sosyal medya hesabında ilgili banka müdürü ve sözleşmeler eşliğinde verilen fotoğrafın altında “Kıymetli Personelimiz, Yapı Kredi Bankası ile yapılan promosyon sözleşmemiz revize edilmiştir.Bu çerçevede personelimizin hesabına 30 Eylül tarihine kadar 22.300 TL yatırılacaktır. Geçen yıl alınan 7700 TL ile birlikte promosyon miktarının güncellenmiş hali 42.900 TL olmuştur” ifadeleri ile paylaşım yapılmıştır.

Bahse konu promosyon güncellemesi ile ilgili daha önceki gazete haberlerimizden de hatırlayacağınız üzere çeşitli davalar açılmıştı. Bu davalar kapsamındaki yerel mahkeme kararlarında, üniversite yönetiminin  sözleşmelerin “Ticari Sır” barındırdığını ifade ettiği ve bu suretle sözleşmelerin paylaşılmasını reddettiği görülmektedir. Bu davalar devam ede dursun, bizler  sizler  için 7700 TL’nin güncellenmiş tutarlarını ve bu tutarlar sonucundaki ticari sırrın ne olduğunu anlamaya çalışalım.

Öncelikle 16 Nisan 2021 tarihindeki 7.700 TL’yi Merkez Bankası verilerini kullanarak; Enflasyon(TÜFE), Dolar, Gram Altın, Euro,  Suudi Arabistan Riyali, İngiliz Sterlini, Bulgar Levası üzerinden 22 Eylül 2022 tarihine güncelledik. Yazımıza ek tablodan da görebileceğiniz üzere, güncellenmiş tutarlar şu şekildedir. Enflasyon :  15.143,25 TL,  Dolar:  17.526,59 TL, Gram Altın : 16.472,49 TL, Euro : 14.421,74 TL, Suudi Arabistan Riyali : 17.471,33 TL, İngiliz Sterlini : 14.380,54 TL, Bulgar Levası : 14.421,42 TL. 

Basitçe 7700 TL’ nin 22 Eylül 2022 tarihine güncellenmiş hallerini paylaşmış olduk. Şimdi bu tutarlara  22 Eylül 2022 tarihinde vadedilen ve 30 Eylül 2022 tarihine kadar hesaplara ödenen 22.300 TL’yi eklediğimizde, ilgili tarihteki güncel tutarlar Enflasyon ile güncellemede: 37.443,25 TL, Dolar ile güncellemede :  39.826,59 TL,  Gram Altın ile güncellemede : 38.772,49 TL,  Euro ile güncellemede : 36.721,74 TL, Suudi Arabistan Riyali ile güncellemede : 39.771,33 TL, İngiliz Sterlini ile güncellemede : 36.680,54 TL, Bulgar Levası ile güncellemede : 36.721,42 TL yapıyor. 

Yani ne yaparsak yapalım, ki Bulgar Levası ile dahi hesapladık;  Rektör Alim Yıldız ve kadrosunun sosyal medya hesaplarında paylaştıkları 42.900 TL’ye ulaşamıyoruz. Görülen o ki her bir personele, vadedilen tutardan ortalama 4.500 TL (3000 – 6000 TL) eksik yatırılmış. Bu tutar üniversitedeki 2205 akademik, 3729 idari olmak üzere toplam 5934 personel üzerinden hesap edildiğinde 18.000.000 TL ile 37.000.000 TL arası bir tutara denk gelmektedir. 2022 yılı üzerinden hesap edildiğinde, 300 m2 imarlı 30-60 arsa veya 150 m2 taban alanlı 10-20 daire yapmaktadır. 

Resmi sosyal medya hesapları üzerinden ilan edilen duyurular, mahkemelere verilen cevaplar ve güncelleme hesapları neticesinde bu konu hakkında birkaç ihtimal göze çarpmaktadır. 

Bir ihtimal, 22 Eylül 2022 tarihinde sözelci Alim Yıldız ve kadrosu, güncelleme hesaplamaları açısından banka tarafından kandırılmıştır.

Bir başka ihtimal, Alim Yıldız ve kadrosu şovmenlik yapmak maksadıyla güncellenmiş rakamları şişirmiş ve kendi personellerini kandırmıştır.

Bir başka ihtimal daha var ki, banka dahil tüm üniversite personelinin kandırılmış olma ihtimalidir.

Tüm bu ihtimalleri gerçekle buluşturacak olan şey, banka ile üniversite arasında yapılan sözleşmenin ve ödemelerin şeffaf bir şekilde ilan edilmesidir. Banka ile yapılabilecek bir görüşme ve anlaşma sonrası, sözleşme ve ödemeler ilan edilebilir ve bu durumda gerçek ortaya çıkar; hiç kimse de zan altında kalmamış olur. Nitekim bunu başarmak çok da kolaydır. Fakat Alim Yıldız ve kadrosu; yaşları, şeker ve tansiyonları itibariyle bunu başaramayabilir. Filhakika, bahse konu Ticari Sırlar tahmin ettiklerimizden çok daha mahrem olabilir.

Değerli Okuyucularımız Haftanın Cevaplanmayan ve Cevaplanamayan Sorular köşesinde bu hafta üniversite yönetimine aşağıdaki soruları yöneltiyoruz.

Maaş promosyon ödemelerindeki kayıp milyonlar nerededir?

Maaş promosyon ödemeleri hakkındaki Ticari Sırlarınıza hangi danışmanlarınız hakimdir? 

Maaş promosyon görüşmelerinde Yetkili Sendika Başkanı ve Mali Danışmanınız Doç.Dr. Yüksel Aydın’ın bu konu ile bir ilgisi var mıdır? Var ise güncelleme hesabı konusunda size nasıl bir hesap uzmanlığı hizmeti vermiştir? 42.900 TL’yi nasıl ve hangi endeksler üzerinden hesaplamıştır? 

İlgili tarihlerdeki bir diğer danışmanınız Enis Baha Biçer, promosyon görüşmeleri sırasında sehpadaki kurabiyeleri mi yemekteydi? Sizlere nasıl bir danışmanlık hizmeti vermiştir?

Rektör Yardımcısı Hakan Yekbaş ve Hukuk Müşaviri Bahadır Kır’ın ticari sırlar konusundaki ketumluğu nereden gelmektedir? Kayıp milyonlarla bağlantıları var mıdır, var ise nedir?

Promosyon ödemeleri dışındaki, Kafe-Kantinler , Gençlik Merkezi, Yemekhane, Sosyal Tesis, Mihmandar Otel, Buruciye A.Ş ve birçok ticari işletme ile olan Ticari Sırlarınız nelerdir?

Bir başka danışmanınız ve kaşifiniz Taner Çifçi, üniversitenin bahse konu usulsüzlükleri ile kendisinin bir ilgisinin olmadığını beyan etmekle, kendisini trenden kurtaran ilk kişi mi olacaktır?

Değerli Okuyucularımız, her ne kadar üniversite yönetimi cevaplamasa da bizler her hafta bu soruları detaylandıracak ve sorulara cevaplar arayacağız.

Elbette gazete haberlerimizi yalnızca siz değerli okuyucularımız okumuyor, soruları sorduğumuz muhataplarımız da bizleri her hafta merakla takip ediyor. 

Muhataplarımızın yazılarımızı okuduktan sonraki tavır ve hallerini elbette merak ettiğinizi biliyoruz. Bu konuda sizlerin de merakını gidermek adına sizlere Şener Şen’in başrol oynadığı, Züğür Ağa filmindeki bir sahneyi hatırlatmak isteriz. Yağmur yağmayınca çorak tarlanın ortasına çömelip “Birimiz bir *ok yedik ama kim, ben günahı boynuna babadan şüpheleniyim. Niçin hiç bişiy eskisi gibi değil, gurban olduğum…” Muhataplarımızın durumu tam olarak bu sahnedeki gibi olmasa da, buna benzer olduğu kesin…

Değerli okuyucularımız, önümüzdeki hafta tekrar görüşmek dileğiyle…Esen kalınız.



Anahtar Kelimeler: YILDIZ KADROSUNUN TiCARi SIRLARI