5 YIL SONRA KONUŞUYOR! SANA KİM İNANIR?

5 YIL SONRA KONUŞUYOR! SANA KİM İNANIR?

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte ilimizdeki Belediye Başkan adayları gelecek dönem için proje çalışmalarını anlatarak vatandaştan oy isterken, mevcut Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve BBP camiası geçmiş dönemde yapılan çalışmaları eleştirerek, oy top

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte ilimizdeki Belediye Başkan adayları gelecek dönem için proje çalışmalarını anlatarak vatandaştan oy isterken, mevcut Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve BBP camiası geçmiş dönemde yapılan çalışmaları eleştirerek, oy toplamaya çalışıyor. Eski dönemde hayata geçirilen Atık Su Arıtma Tesisi’nin maliyetini eleştirerek hesap sormaya kalkan BBP camiasına tepkiler artarken, vatandaşta bu durumun neden 5 yıl sonra gündeme getirilmeye çalışıldığını soruyor… Ak Parti Belediye Başkan Adayı Mimar Sami Aydın ise kendi döneminde yapılan tesisin ihalesiyle ilgili açıklamalarda bulunurken, gerekli bütün belgelerin Belediye’de mevcut olduğunu dile getiriyor.

30 Mart yerel seçimlerine tam 32 gün kaldı. Kalan bu 1 aylık sürenin ardından siyasi partilerde seçim çalışmalarını hızlandırdı. Birçok siyasi önümüzdeki yerel seçimlerle birlikte göreve gelmeleri halinde yapacakları proje ve icraatları halka anlatarak çalışmalarını devam ettirirken, Büyük Birlik Partisi (BBP) camiasında bu durumun tam tersi yaşanıyor.

Yeni dönem için kendi projelerinin tanıtımını yapmaktan çok eski Belediye döneminde yapılan çalışmaları eleştirmeye devam eden Büyük Birlik Partisi Belediye Başkan adayı ve diğer parti yöneticileri 2009 yılında eski Belediye Başkanı Mimar Sami Aydın döneminde hayata geçirilen Atık Su Arıtma Tesisi’nin maliyetiyle ilgili eleştirilerde bulunarak kendilerince bunun hesabını soracaklarını dillendirmeye devam ediyorlar.

Ancak gerek mevcut Belediye yöneticilerinin gerekse BBP camiasının bu sorgulamayı neden aradan 5 yıl geçtikten sonra yaptıkları bilinmiyor. Türkiye genelindeki birçok ilde yapılan arıtma su tesislerinin daha düşük maliyetle yapıldığını belirterek ilimizdeki tesisin yüksek bir maliyetle yapıldığını dillendiren BBP camiasının bu durumu neden 5 yıl aradan sonra gündeme getirmeye çalıştıkları merak ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda bir programda konuşan mevcut Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Peki onlar ne yaptı, şehrin ortasına geldi atık su arıtma tesisini yaptılar. Bölgedeki insanlar kokudan duramıyor. O kokuyu da biz yaptığımız çalışmayla giderdik. Zaten atık su arıtma tesisinin maliyeti ise insanın dudağını uçuklatacak ölçüde. Başka vilayetler de bizim gibi atık su arıtma tesisi yapmış, Tokat sadece 4 trilyona yapmış. Diyarbakır 2 milyon 300 bin Euro, Erzurum 2 milyon 250 bin Euro, Adıyaman 1 milyon 110 bin Euro. Sivas kaça yaptırmış biliyor musunuz, 30 milyon 504 bin Euro. Farkı görüyor musunuz? İşte sizin Sivas’a verdiğiniz zarar budur. Başkaları hesabını kitabını düzgün yapar, çoğunu hibe kullanır siz gider yüzde 50′ye yakın faiz verir Alman ve Avrupa Vakıf Bankalarına misyoner vakıflara 30 Milyon Euro’ya yaptırırsınız. Peki bunun hesabını Sivaslılara nasıl vereceksiniz.”

Mevcut Belediye yetkilileri ve BBP camiasının kendisini adeta karalamaya yönelik çalışmalarına Ak Parti Belediye Başkan adayı Mimar Sami Aydın şu şekilde cevap verdi:

“Eskiyi eleştirmek bize zaman kaybettir. Her yöneticiye de bunu tavsiye ediyorum. Geçmişle uğraşmak size zaman kaybettirir. Atık su arıtma tesisiyle ilgili keşif bedeli olarak 30 milyon Euro civarında iken biz bu projeyi 16.5 milyon Euro’ya ihale ettik. 2 defa ihaleyi iptal ettik. Rakamlar yüksek olduğu için. Bizim muadilimizde ki biyolojik arıtma tesisleri Türkiye’de ortalama 40 milyon Euro’ya yapılmıştır. Dolayısıyla bu ihaleyle ilgili bütün doküman ve evraklar belediyemiz de mevcuttur. Ben bu projenin eleştirilecek hiçbir yanının olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu eleştiriliyorsa yapılan işin maliyetini bilmemekten kaynaklanıyordur. Onun dışında yapılan işleri yeterli bulmamaktan kaynaklanıyordur. O da bizim dışımızda ki hadisedir. Bu konuda da Avrupa birliği kriterleri çerçevesinde atık su ile ilgili ve düzenli çöp depolama ile ilgili Türkiye’ye 2012 yılına kadar bir süre verilmişti. Biz bunu ilk yapan illerden birisiyiz ve gurur duyuyoruz. Bu projeye geçmiş yıllarda 1 lira geri ödeme yapılmamıştır. Çünkü bunun ödeme süresi 2014 yılından itibaren başladı. 33 yıl vadelidir. Belediye bununla ilgili herhangi bir bütçe ayırmayacaktır. Çünkü su gelirlerinden belli bir oran otomatik olarak o hesapta birikecek ve oradan ödemeler yapılacaktır. Biz belediyeyi bıraktığımızda o hesapta biriken para 3.5 milyon TL idi. Duyduğum kadarıyla o parayı da mevcut yönetip alıp kullanmış diyorlar. Bu bir duyum tabi ki. Bu projenin eksik olan noktaları da var. Üniversite, İşhan ve Karşıyaka bölgesi maalesef arıtmaya ulaşmıyor. Onlar direk eski sistemle Kızılırmak’ı kirletiyor. Normalde Kızılırmak güneyinde de bir ana arterin yapılan arıtmaya bağlanması lazım. Muhtemelen oda yine bize nasip olacak. Biz sadece görünen değil görünmeyen hizmetleri de alt yapıya çok ciddi yatırımlar yaptık. Bunlarla ilgili en ufak tereddüdümüz yok. Borç konusuna gelince Biz Sivas Belediyesini 2004 yılında devraldığımız da 42 milyon TL borcumuz bir o kadar da bütçemiz vardı. 2009 yılında belediyeyi devrederken 130 milyon TL bütçemiz, 18 Milyon TL borcumuz, 9 milyon TL ise belediye alacağımız vardı. Yani biz belediyeyi 2009 yılında 9 Milyon TL borç ile devrettik. Yapılan işler ortada onun taktirini de kamuoyuna bırakıyoruz.”