15 İL BİRBİRİNE BAĞLANIYOR!

15 İL BİRBİRİNE BAĞLANIYOR!

15 İL BİRBİRİNE BAĞLANIYOR!

binali yıldırım

Bakan Binali Yıldırım, hızlı tren projesiyle ilgili 15 ile müjdeli haberi verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye`nin hızlı tren hayalinin çok eski olduğunu, 60`lı yıllardan bu yana hızlı tren beklentisi bulunduğunu, bu özlemin kendi iktidarları döneminde Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hattı ile giderildiğini belirterek, bu hat açıldığından bu yana 8 milyon vatandaşın seyahat ettiğine dikkati çekti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı`na ilişkin, ``Her şey yolunda giderse, herhangi bir olağanüstü durum olmazsa, hedefimiz Ankara-Sivas arasını 2015`in sonunda, en geç 2016`nın içerisinde açmaktır. Bunun için arkadaşlarımız canla başla gayret ediyorlar`` dedi.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı`nın 406 kilometre olduğunu ifade eden Yıldırım, ``200 kilometre bir kısalmadan bahsediyoruz. Bildiğiniz gibi Yozgat-Yerköy üzerinden geliyor. Bu da seyahat süresinin 10 saatten 2-2,5 saate inmesi anlamına gelir. Baktığınız zaman Ankara`ya proje bittiğinde 2 saatte gidebileceksiniz. Bu ne anlama geliyor. Erzincan`a kara yoluyla gittiğiniz süre kadar Ankara`ya Yüksek Hızlı Trenle gideceksiniz`` diye konuştu.

Yıldırım, ``Türkiye, 40 yıllık bir gecikmeye rağmen Avrupa`da 6, dünyada 8`inci YHT işletmeciliğine veya altyapısına sahip ülke unvanına kavuştu. ABD ve İngiltere`de YHT yok, amacımız bunu yaygınlaştırmak`` şeklinde konuştu.

Demir yolu ile 15 ilin birbirine bağlanmasını öngören bir projelerinin bulunduğunu dile getiren Yıldırım, burada yaşayan nüfusun 36 milyon olduğunu, bu yıl itibarıyla Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kocaeli, İstanbul hattını bitireceklerini, devam eden yollarda Bursa-Bilecik bağlantısını, ardından Kırıkale-Yozgat-Sivas ile Ankara`dan Afyonkarahisar, Manisa ve İzmir`e bağlantı yapacaklarını anlattı.

MALİYETİ 20 MİLYAR LİRA

Bu projelerin toplam maliyetinin 20 milyar lira olduğunu, 10 milyar da yenileme çalışmalarına harcandığını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

``Bunlar 1940`den beri hiç yapılmayan bir şey. Türkiye demir yollarında 60 yıllık kaybını, son 10 yıldır telafi etmek için adeta seferberlik anlayışı ile çalışmalarını sürdürüyor. Marmaray da bu sene sonunda bitirilmiş olacak. Demir yollarında başlatılan bu atılım sadece mevcut yapıların yenilenmesi ile ilgili değil. Demir yolundaki atılımlarla aynı zamanda yerli demir yolu sanayisi kurulmuştur. Türkiye artık hızlı tren setini, Marmaray araçlarını, metro araçlarını yapıyor. En gelişmiş lokomotiflerini yapıp, ABD`ye, İngiltere`ye satıyoruz. Rayımızı kendimiz yapıyoruz. Ray bile yapılamıyordu, hep dışarıya bağlıydık. Demir yolun altyapı ile üstyapısı için gerekli bütün aksamını Türkiye son 10 yılda yapar hale geldi. Demir yollarında bu seferberliği başlatmasaydık bunlar olmazdı.``



Anahtar Kelimeler: 0