İLİM ALANINDAKİ KIRILMALAR

İLİM ALANINDAKİ KIRILMALAR

İnsan düştüğü yerden kalkar. İslam dünyası olarak  din, ilim, siyaset alanındaki düşüşlerimizi ,bu ilim, din, siyaset, alanındaki dirilişimizle, 21.yüz yılda zirve dönemine ulaşmış oluruz.. Heyecan ve bunalım dönemlerinde heyecan duygusu baskın olup; ilme ,bilgiye pek az kulak kabartılır. Mukaddeslere sığınılır, onları istismar yolları açılır ,bu yollar tehlikelidir, yanlıştır. Bu durum ülkeleri tehlikeye sürükler. Heyecanlara ihtiyaç var ancak;ilmin aklın süzgecinden geçirmemiz lazımdır. Bazende insanlar hayallerini dar görüşlerini , ilmi göstermek isterler. Eğer birey, toplum canlı ise ,özne ise dış dünyadan gelen tehlike ve tembihe çareler arar. Şartları lehine çevirmek için işe koyulur. Burada eğer ilim .bilgi ,feraset ,siyaset,yol-yordam, metot, devreye girerse tehlike kolay atlatılır.Yoksa Bilgi?İlim Sahiplerine secde ederiz.

Özne olduğumuz dönemlerde bilimsel çalışma ve buluşlarda dünya da zirvedeydik. Gözlem ,deney,araştırma aklı kullanma en üst düzeydeydi bunun en önemli sebebi Kuran- ı Kerimin motivasyonudur..Kuranın kainattaki yerlere, göklere, canlılara, onların uyduğu kanunlara dikkat çekmesidir.

Allah insanı yarattıktan sonra hayatı kainatı,anlamak,öğrenmek,aralarındaki ilişkileri tesbiti için aklı vermiş aklı ve iradeyi koruması altına almıştır.İnen ilk suredeki ilk ayetlerde (Alak 1-7) ?Oku yaratan Rabbinin adıyla ki-insanı bir kan pıhtısından yarattı ?Oku o cömertliğin sonu olmayan Rabbindir. O kalemle öğretende-O insana bilmediği şeyleri öğretti ?Sakın okumazlık etme?.Kısaca okuma anlama ,geçmişi düşünme ,geleceğe planlar yapma,içindeki bulunduğumuz ,hal üzerine tefekkür etmeyi öneriyor.İslama girmiş iman etmiş olanlar bunları  kabul etmiş olur.İlim medeniyet okuma yazma tefekkür etme ile oluşturulur.

Problemler sağlıklı ruh halleri ile çözülür. Bu zirvedeki nasıl olurda bu hallere düşer .Kuran her nesile geldi .O insanlara seslenirken ilim adamlarını düşündürür. Cahile seslenirken, Alime dokunur. Yahudileri anlatırken ,kitap yüklü eşeklere benzetir ve siz öyle olmayın diye Müslümanları uyarır .İnsana öğüt verir ,bireye sorumluluk yükler .

İnsan ?İnsan ilişkisinde ?Ahlak ilmi? ,İnsan -Toplum ilişkisinde ?Adalet ilmi? İnsan ?Kainat ilişkisinde ?Fizik-Kimya-Biyoloji-Matematik-Astronomi-vs? bilim dallarını incelemeye bilimini yapmayı ister.Bilimin her dalında zirvede olduğumuz döneminde Âl-i İmrân Suresi 110. ayette Yeryüzüne çıkarılmış en hayırlı ümmet özelliği kazanmış oluruz. Yeryüzündeki tüm kötülükleri bertaraf etme , iyilikleri güzellikleri artırmak misyonuna sahip oluruz.İnşirah Suresi 7. ayette "Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul." buyuruluyor. Bütün bunlar yer yüzünün imarı için yeter. Yanlışı düzeltici,yapıcı,onarıcı yani salih amel yapmamızı istiyor.Bilginin en güzeline uymayı ,Bilmediğimizi bileme sormayı,?Bir bilenin üzerinde mutlaka bir bilen var? diyerek en iyi bilene gitmeyi ,aklı kullanmayanın pislikten kurtulamayacağı, dünyayı gezmeyi,gözlem yapmayı ,batan yok olan kavimle hakkında bilgi toplamayı öneren islam dini ilmin-bilginin koordinatlarını vermiş oluyor.Kuranda 750 ayetin Bilime ve Bilimsel çalışmaya dikkat çekmesi bilimin gelişmelerindendir.

İlmin esası sebepleri anlamaktır. Sebepleri anlamaya çalıştığımız dönemlerde ilmi çalışmanın sevgisini kazanmış. alimin fazileti övülmüş. Allah aşkı, ilim aşkı, millet aşkı, ile dünya ve insanlığa kıskanmadan değerler katmışız. Değerli eserleri tercüme ile medeniyetinin inkişafında kullanmış,ilim adamları ödüllendirilmiştir.

İlmi çalışmayı ;

1-Allahın rızasını kazanmak için.

2-Kâinattaki dizaynı anlamak için.

3-Dinine, milletine insanlığa karşı sorumluluğunu yerine getirmek için

Bilimsel çalışma yapmışlardır.İnancımızın hedef olarak bilinçli Müslüman olmak için ilim alanını adres göstermiştir.Kuran ilim kitabı değil ,ancak;emrine verilen yeryüzünü yaşanır hale getirmek için ilmi farz kılan hidayet kitabıdır.

Düşünce geleneğinin geliştirilmesi için :

1-Felsefe (düşünce üretimi için)

2-Toplumu tanımak için sosyoloji

3-Bireyi dini bakımdan geliştirmek için kelam ilmi ile ilgilenmiştir.

İman rastlantıya bırakılmaz. İslam dininde önce ilim sonra iman etmek gelir.Bilerek inanmayı önerir dinimiz. Batı da ise önce iman sonra ilim gelmiş ve buda rahipler papazlar sınıfını oluşturmuş bilimsel çalışma kilisenin inisiyatifine geçmiştir.

Onların ortaçağı karanlık çağı yaşadığı zamanda islam dünyası zirveye ulaşmış yaklaşık 800 yıl altın çağı yaşamıştır. Prof. Dr. Fuat SEZGİN derki:?Benim milletimin, ilimde, bilimde, kültürde bir medeniyet dünyamız vardı .Köksüz değiliz Bu medeniyetin yüzyıllar görmezlikten gelindiğini, hakkının  yenildiğinin ,aşağılandığını,bütün yaptıklarının elinden alındığını ,ilim geleneğini sürdüremediğini bildirmekte ?yazdığı Türk-İslam dünyasında bilim, medeniyet eserini kitaplaştırdığını islam dünyasında ki çalışmaları sergilediğini biliyoruz. Bu sergi ve kitabını okuyanların ,islam ve islam dünyasına karşı ön yargılarının gittiğine şahit olmaktayız. El Bruni ,El Cabiri ,İbn-i Heysemi ,Uluğ Bey, Harezmi ,Kindi,Cahizi, Ömer b. ,Rüsteh, Sabit b. Kurra,Cabir Razi ,İbn-i Nedim, İdrisi, Takiyüddin,Tusi,İbn-i Nefs,İbn-i Baytar  ve daha sayamayacağımız kadar çok bilim adamının gelişmesinde yetişmesine şunlar sebep olmuştur.

1-Özgür inceleme,araştırma ortamı ve teşvik edilmesi.

2-Siyasilerin teşvik ve imkan sağlanması

3-Kuranın motivasyonu,ilime ilim adamına değer verilmesi.

4-İlmin farz oluşu

5-İlimin imandan önce değer bulması.

6-Allahın yeryüzündeki nice ayetleri vardır,onları araştırmak için çabalar.

7-Dünyadaki bilimi ,bilgiyi Beytül Hikme ,(775-809)  Darul Hikme (813-833) okullarının katkısı  çevirmenler ve çevirdikleri kitapların çok olması.

Sonradan İslam Dünyasının Bilim Medeniyet Zirvesinden Düşme Nedenleri;

1-Mezhep tartışmalar ,kavgaları İslam dünyasını yordu.

2-Kuranın önerdiği dinin yerine ,Tasavvufun inşa ettiği dinde Akıl-Bilimin yerine Kerametler ,İlhamlar Rüyaların alması

3-Tarikatlarda , menkıbelerde,efsanelerin düşünmenin yerini alması.

4-Akıl-Kelam-Felsefe düşmanlığının artması onun yerine kerametin ilme denk sayılması .

5-Uydurma hadislerle ,rivayetlerle bilgiden uzaklaşmamız.

6-Moğol haçlı istilaları ile sarsılmalar ,kütüphanelerin yakılması,bilim adamlarının öldürülmesi.

7-İç harpler ,iç isyanlarla çok örselenmesi ,umutsuzlanması İslam dünyasının endişeye kapılması ,kurtarıcı mehdi beklemesi .

8-İktidarların belli bir dönemden sonra saltanata dönüşmesi ,kavmiyetçiliğin artması ,bilim adamına özgür ortam ,değer verme yerine üretenlere işkence yapılması .

9-Dış güçlerin,ihanet planları özellikle ingilterenin campbell planı :İslam ülkelerini bilim teknolojide geri bıraktırılması ,sınır ve iç ihtilafları kaşımaları

10-Bilimle uğraşanların tekfir edilmesi eşyanın kanunu var diyenlerin suçlanması.

Bütün bunların yerine yeniden bilim rönesansı şarttı.



Anahtar Kelimeler: i̇li̇m alanindaki̇ kirilmalar